BRUER

Svinesundbrua kan være nedbetalt allerede til neste år

Mer trafikk og bompengeinntekter enn ventet, gjør at nedbetalingen av Svinesundbrua kan være ferdig fem år tidligere enn beregnet.

Svinesundbrua blir nedbetalt mye raskere enn beregnet.
Svinesundbrua blir nedbetalt mye raskere enn beregnet. Foto: NGI
5. juni 2019 - 13:57

Dermed ligger det an til at bompengene over Svinesund fjernes betydelig tidligere enn forutsatt. Mens man opprinnelig forventet nedbetaling av selskapets gjeld i løpet av 2025, regner man nå med at innkrevingen kan opphøre høsten 2020.

Årsaken er at trafikken er større enn beregnet. I 2018 var det registrert nesten 8,4 millioner passeringer, fordelt på 90,6 prosent lette og 9,4 prosent tunge kjøretøy.

Trafikkveksten i fjor var på 2,4 prosent sammenlignet med året før.

Selskapet har hatt solid drift i 2018, med en fortsatt nedgang i driftskostnadene på 2,1 millioner i forhold til 2017.

Svinesundsforbindelsen

  • Svinesundsforbindelsen AS har som formål å fullfinansiere Norges andel av forbindelsen mellom Norge og Sverige ved Svinesund.
  • Hele vegprosjektet, både Norges og Sveriges andel, strekker seg fra Nordby i Sverige til Svingenskogen i Norge – og omfatter to kilometer motorvei på svensk side, drøye fire kilometer motorvei på norsk side og en 700 meter lang bru mellom disse.
  • Innkrevingen av bompenger skjer både på ny og gammel Svinesundbru.

Overskudd på 203,5 millioner kroner

På generalforsamlingen for Svinesundforbindelsen i går kunne det legges fram et regnskap som viste at samlede bruttoinntekter i 2018 ble 203,5 millioner kroner, mens driftskostnadene var på 22,1 millioner.

Driftsresultat før disposisjoner og renter ble 181,4 millioner kroner, som er en forbedring på 9,5 millioner fra 2017.

Selskapet har en total lånegjeld på 254 millioner kroner ved årsskiftet 2018-19 etter at det ble nedbetalt 85 millioner på selskapets lån i 2018.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.