BRUER

I 2024 skal dette brutårnet bygges. Nå skal det undersøkes om grunnen er trygg

Vegvesenet ber om tilbud på kjerneboringer på Svarvehelleholmen.

Her, på Svarvhelleholmen på sørsiden av Bjørnafjorden, skal brutårnet til flytebrua stå, uansett hvilket brualternativ som velges. Nå har Vegvesenet lyst ut jobben med å kartlegge grunnforholdene på byggeplassen.
Her, på Svarvhelleholmen på sørsiden av Bjørnafjorden, skal brutårnet til flytebrua stå, uansett hvilket brualternativ som velges. Nå har Vegvesenet lyst ut jobben med å kartlegge grunnforholdene på byggeplassen. Ill: Statens vegvesen
26. sep. 2019 - 14:45

Det er bare litt mer enn en uke siden konsulentene la fram rapporten der de enstemmig gikk inn for å bygge en buet flytebru over Bjørnafjorden i stedet for en rett bru. Men jobben med å undersøke grunnen der brutårnet skal stå, er allerede lyst ut.

– Denne jobben har vært planlagt i flere måneder. Brutårnet skulle plasseres på Svarvhelleholmen uansett hvilket alternativ som ble valgt, og også når det gjelder de andre geotekniske og geofysiske undersøkelsene som er gjort langs og på bunnen av Bjørnafjorden hittil, har vi tatt høye for at brua kan bli enten buet eller rett, sier Tore Thommasen, som er Vegvesenets fagansvarlige for tekniske grunnundersøkelser i fjordkryssingsprosjektet.

På Svarvehelleholmen, som ligger like ved land på sørsiden av Bjørnafjorden, skal de geologiske berggrunnsundersøkelsene som nå er lyst ut, kartlegge grunnforhold, og bergtype, sprekksystemer og annet som har betydning for bergkvaliteten der brutårnet skal fundamenteres og forankres.

Vegvesenet ber om tilbud på undersøkelser gjort ved bruk av kjerneboring og optisk televiewer (OPTV). En OPTV brukes til å filme veggene i borehullene. Ved å studere opptakene kan en så kartlegge geologi, geologiske grenser, oppsprekningsgrad og bergartenes strøk og fall.  

– Det er særlig frekvens og orientering på sprekkdannelser vi er opptatt av å få vite mer om nå, sier Thommasen.

Som opsjon i utlysningen ligger utførelse av vanntapsmålinger i inntil fem borehull.

De utlyste grunnundersøkelsene skal være gjennomført innen 20. januar 2020, og fristen for å levere tilbud er satt til 30. oktober i år.

Dette er ikke de siste grunnundersøkelsene som vil bli lyst ut i forbindelse med planleggingen av bru over Bjørnafjorden, forteller Tore Thommasen. Det gjenstår blant annet en grundigere undersøkelse av de 16 ankerpunktene som så langt er planlagt for brua.

Brua over Bjørnafjorden har planlagt byggestart i 2024.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.