Netanyahu: Skogbrann truer Jerusalem, tusenvis evakuert
Flere skog- og lyngbranner truer nå Jerusalem, sier statsminister Benjamin Netanyahu. Over 7000 mennesker er evakuert, og hovedveien til Tel Aviv er stengt.
Himmelen over Jerusalem var onsdag kveld grå av røyk fra ni branner som raste i områdene vest og nordvest for Jerusalem, og den ene av dem nærmet seg et katolsk kloster.
Ifølge Israels brannsjef Eyal Caspi vil det ta minst en dag til før brannen er slukket, og statsminister Benjamin Netanyahu advarte onsdag kveld om at brannen kan nå bebyggelsen i Jerusalem.
– Vinden vestfra kan føre brannen mot utkanten av Jerusalem og inn i selve byen, sa han i en video.
Gravide og babyer på sykehus
Over 7000 mennesker er evakuert fra områdene vest for Jerusalem, og nødetatene har behandlet flere titall mennesker som har pustet inn røyk. Minst 13 personer er innlagt på sykehus med røyk- og brannskader, blant dem to gravide kvinner og to spedbarn, ifølge ambulansetjenesten.
Kraftig vind og tørke gjør at flammene sprer seg raskt, og flere land har tilbudt seg å bistå i slukkingen. Italia, Kroatia og Nord-Makedonia har sendt fly, men vinden skaper store problemer.
– Forholdene blir verre, og fly kan ikke lenger bistå i slukkingen som følge av vinden, sier Caspi til Haaretz.
Flere helikoptre deltar derimot i slukkearbeidet og slipper vann over brannområdet. Forsvarsminister Israel Katz har gitt hæren ordre om å bistå i innsatsen mot flammene
Palestinske olivenlunder i brann
Onsdag kveld og torsdag markerer Israel sin uavhengighetsdag, men mange av de planlagte arrangementene er avlyst som følge av brannen, blant annet den offisielle seremonien i Jerusalem. Den skulle ha funnet sted på Herzl-fjellet, som ligger nær brannområdet.
Samtidig melder palestinske medier om branner på den okkuperte Vestbredden. Israelske bosettere skal onsdag kveld ha satt fyr på palestinsk-eide olivenlunder i byen Duma sør for byen Nablus, opplyser lokale kilder til Wafa.
Nyhetsbyrået skriver at israelske bosettere har trappet opp sine angrep mot palestinere på Vestbredden, særlig etter at palestinere har blitt anklaget for å ha startet branner i Israel.
Sterkt kvartalsresultat for Microsoft
Microsoft gjorde det bedre enn analytikerne forventet i tredje kvartal, viser IT-gigantens resultatrapport.
Omsetningen økte med 13 prosent til 70,1 milliarder dollar, særlig drevet av sterke tall innen kunstig intelligens og skytjenester.
For skytjenester var veksten på hele 33 prosent i forrige kvartal.
Resultatet økte med 18 prosent til 25,8 milliarder dollar sammenlignet med samme periode i fjor. Det utgjør 3,46 dollar per aksje, betydelige høyere enn analytikeres anslag på 3,22 dollar.
Microsoft føyer seg inn i rekken av store teknologiselskaper som har vært gjennom en periode med usikkerhet og børsuro etter at Donald Trump ble president igjen. Selskapets aksjekurs har falt nesten 8 prosent siden innsettelsen, men lå på rundt 395 dollar da børsene stengte i USA onsdag.
Investorene var tilsynelatende fornøyd med resultatet, og kursen spratt opp 6 prosent i etterhandelen.
Microsoft fyller i år 50 år.
Mark Zuckerbergs møtt med klimaprotest på Svalbard: – Del av den klimafiendtlige eliten
Mark Zuckerbergs luksusyacht er på tur i Longyearbyen på Svalbard, hvor den ble møtt av klimaaktivister.
– Vi er her for å vise at vi står opp imot den klimafiendtlige eliten av milliardærer, sier nestleder Halvard Raavand i Greenpeace Norge.
Han er blant dem som deltok i protesten onsdag kveld.
Superyachten «Launchpad» eies av Facebook-gründer og Meta-eier Mark Zuckerberg. De siste ukene har den vært på tur langs norgeskysten, blant annet innom Bodø og Narvik.
19. april kunne Svalbardposten melde at den var på plass i Longyearbyen, hvor den også er onsdag kveld.
Greenpeace mener at Zuckerberg sammen med blant annet USAs president Donald Trump er med på «å drive fram en klimapolitikk som brenner opp kloden for profitt».
– Dette handler ikke bare om én luksusbåt. Det handler om hvordan mektige rikinger som Zuckerberg undergraver klimakampen – både gjennom ekstremt forbruk og ved å legge til rette for spredning av desinformasjon om klima, sier Raavand.
Demonstrasjonen på Svalbard ble arrangert av Arctic Climate Action Svalbard, og hadde navnet «Svalbard can’t afford the superrich».
Greenpeace opplyser at de deltok for å rette søkelyset mot «hvordan milliardærmakt og klimapolitisk sabotasje går hånd i hånd».
India Today: India stenger luftrommet for pakistanske flyselskap
India har stengt luftrommet for pakistanske flyselskaper, melder India Today. Pakistan har innført det samme tiltak mot indiske flyselskap.
Tiltaket trer i kraft onsdag og vil vare fram til 23. mai, ifølge India Today.
Bakteppet er den økte spenningen mellom atommaktene etter angrepet mot turister i indisk Kashmir forrige uke, der 26 personer ble drept.
India mener pakistanske grupper sto bak et angrepet på turiststedet Pahalgam. Pakistan har avvist enhver befatning og ønsker en nøytral granskning av saken.
Fra pakistansk hold het det tirsdag at de har etterretning om at India planla et militært angrep innen 24 til 36 timer, med Pahalgam-hendelsen som påskudd.
– Pakistan har troverdig etterretning om at India planlegger et militært angrep innen de neste 24 til 36 timene, og bruker Pahalgam-hendelsen som et falskt påskudd, skrev Pakistans innenriksminister Azam Tarar på X.
Danmark: Når trolig klimamål for 2030
Regjeringen i Danmark tror landet når sitt mål om kutt i klimautslipp innen 2030.
Målet er et utslippskutt på 70 prosent sammenlignet med nivået i 1990. De siste prognosene tyder på at fasiten blir et kutt på 72 prosent.
– Det er andre land som setter seg mål, men de ser ikke ut til å nå dem. Det er annerledes her – vi ser ut til å nå dem, sier klimaminister Lars Aagaard til nyhetsbyrået Ritzau.
Han understreker at det er prognoser hans departement nå har presentert, og at det ikke nytter å lene seg tilbake og tenke at jobben er gjort.
Dette er første gang det danske klima-, energi- og forskningsdepartementet legger fram prognoser som tyder på at 2030-målet blir nådd. Tidligere i år varslet et uavhengig dansk ekspertorgan at Danmark nå er i rute for å nå målet om 70 prosents utslippskutt.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 39,6 øre per kWh torsdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 39,6 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 50,01 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 6,1 øre lavere enn onsdag og 0,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,14 kroner per kWh og snittprisen var 1,89 kroner.
Maksprisen torsdag på 50,01 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 17,8 øre lavere enn onsdag og 5,7 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 84,9 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 22,6 øre per kWh mellom klokken 17 og 18.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 2,1 øre per kWh torsdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,1 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 4,4 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 3,8 øre lavere enn onsdag og 30,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 15,8 øre per kWh og snittprisen var 14,4 øre.
Maksprisen torsdag på 4,4 øre per kWh er mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 12,6 øre lavere enn onsdag og 49,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 22,4 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,1 øre per kWh mellom klokken 12 og 13.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 6,5 øre per kWh torsdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 6,5 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 23,3 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 6,2 øre lavere enn onsdag og 26,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 31,2 øre per kWh og snittprisen var 19,9 øre.
Maksprisen torsdag på 23,3 øre per kWh er mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 11,2 øre lavere enn onsdag og 30,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 51,5 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på -7,1 øre per kWh mellom klokken 22 og 23 og er den laveste i landet.
Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 68,6 øre per kWh torsdag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 68,6 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,14 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 4,8 øre lavere enn onsdag og 40,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,14 kroner per kWh og snittprisen var 1,88 kroner.
Maksprisen torsdag på 1,14 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 22 og 23. Den er 31,4 øre lavere enn onsdag og 58,8 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 1,65 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,14 kroner, dekkes 35,6 øre.
Minsteprisen blir på 29,4 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.
Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 62,4 øre per kWh torsdag
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 62,4 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,052 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 3,8 øre lavere enn onsdag og 34,2 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,14 kroner per kWh og snittprisen var 1,88 kroner.
Maksprisen torsdag på 1,052 kroner per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 17,7 øre lavere enn onsdag og 49,5 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,53 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,052 kroner, dekkes 27,2 øre.
Minsteprisen blir på 28,5 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.