«Om å grue seg for å gå på jobb»

Hva skjer med respekten? Stadig oftere blir våre medarbeidere møtt med trusler, trakassering og ukvemsord når de utfører sin jobb, skriver Kjetil Wigdel.

svv
svv Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Kjetil Wigdel, Direktør, Trafikant- og kjøretøyavdelinga, Statens vegvesen Region øst
28. nov. 2018 - 13:30

De siste årene har vi sett mange oppslag i media om politikere og andre offentlige personer som blir utsatt for hets og trusler. Det synes som om respekten for mennesker som har en offentlig rolle er blitt mindre.

I Statens vegvesen opplever vi også at våre ansatte stadig oftere blir utskjelt og trakassert på grunn av at de samvittighetsfullt gjør den jobben de er satt til å gjøre – på oppdrag fra samfunnet. De av våre medarbeidere som driver med kjøretøykontroll langs vegene er blant dem som er utsatt. Det samme gjelder sensorer på førerprøver, skrankepersonell på trafikkstasjonene, de som fører tilsyn med trafikkskoler og verksteder, og andre.

Det er forståelig at det kan være ubehagelig for enkelte å bli kontrollert, særlig hvis ikke alt er i orden med tillatelser og utstyr. Å gjennomføre en førerprøve, for så å få beskjed om at den ikke ble bestått, kan være en stor skuffelse. Det er likevel ikke noe av dette som gjør det akseptabelt å skjelle ut, true, eller på annen måte trakassere mennesker som utfører jobben sin på en samvittighetsfull måte.

I vårt system for rapportering av uønska hendelser er det mange eksempler på slike saker. Ved ett tilfelle tok en bilist tak i kragen på vår kontrollør og truet åpenlyst med juling. I en annen sak ba en trafikant tjenestemannen om å ta av seg skjorta og bli med bak huset «så skulle han bli kvitt ham en gang for alle». I sommer ble to av våre ansatte som jobber med tilsyn av trafikkskoler, utsatt for åpenlyse trusler om grov vold, i tillegg til omfattende sjikane. Alle disse tilfellene førte til politianmeldelse. Så sent som i slutten av oktober ble en traktorfører politianmeldt i forbindelse med en kontroll, etter å ha truet med å slå ned vår kontrollør.

Bare de siste tre, fire månedene har det vært en rekke eksempler på at ansatte på våre trafikkstasjoner er blitt skjelt huden full eller truet av hissige, oppfarende kunder. Andre har blitt kontaktet på en ubehagelig måte på telefon eller sosiale medier på fritida. Etter slike opplevelser er det flere av våre ansatte som gruer seg til å gå på jobb, og til eventuelt å møte disse kundene igjen.

Statens vegvesen er satt til å forvalte en rekke lover og regler som blant annet har med sikkerhet på vegene å gjøre. Vi skal sørge for at de som har førerkort faktisk er i stand til å kjøre bil på en trygg måte. Vi skal kontrollere at tungbiler på vegene har dekk, bremser og lastsikring som tilfredsstiller kravene. Vi skal føre tilsyn med trafikkskoler og verksteder for å sikre at arbeidet der utføres på en tilfredsstillende måte. Det er et omfattende regelverk vi forvalter, og vi har forståelse for at noen kan reagere på vårt skjønn, og at utfallet noen ganger ikke blir slik den enkelte hadde ønsket. Innimellom gjør også vi feil, og saklige og faglige diskusjoner tar vi gjerne.

Som alle andre arbeidsgivere, har vi også ansvar for å ivareta våre ansettes helse, arbeidsmiljø og sikkerhet. Trusler, hets og mobbing kan vi derfor ikke tolerere. Grove tilfeller politianmelder vi. Ingen av våre ansatte skal føle seg utrygge, verken på jobb eller på fritida, på grunn av jobben sin.

Når våre ansatte utfører disse oppgavene, så er det på oppdrag fra oss alle, fra samfunnet. Våre ansatte skal slippe å oppleve trakassering, sjikane og trusler.

LES OGSÅ: Statens vegvesen-ansatte får spesialvester etter trusler fra bilister

LES OGSÅ: «Hva gjør vi neste år når Norge ikke lenger har unntak fra EUs tunneldirektiv?»

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.