BYGG

Vil gjøre det enklere å bygge små boliger i Oslo

Private og offentlige har gått sammen om ny byggepolicy.

Det er behov for stadig flere studentboliger. En ny policy skal gjøre det enklere å bygge små boliger i Oslo. Illustrasjonsbildet viser byggingen av nye studentboliger i Trondheim.
Det er behov for stadig flere studentboliger. En ny policy skal gjøre det enklere å bygge små boliger i Oslo. Illustrasjonsbildet viser byggingen av nye studentboliger i Trondheim. Bilde: Veidekke
2. jan. 2016 - 08:00
Vis mer

Ved å endre på kravene til de minste boligene, har Plan- og bygningsetaten i samarbeid med Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus og boligutviklerne Infill AS utviklet en ny policy om boligbygging.

Policyen skal, om alt går etter planen, gi både bedre og flere studentboliger.

Endrede regler

– Policyen gir en ny og forutsigbar, faglig «beste praksis» for å utforme små leiligheter mellom 35 og 50 kvadratmeter. Små boliger skal dermed bli bedre enn de er i dag uten at de koster mer å bygge, sier etatsdirektør Ellen S. de Vibe.

Det har lenge vært en utfordring å kombinere kvalitetskrav med et rimelig kostnadsnivå, det mener de Vibe etaten nå har gjort noe med.

– Vi har blant annet åpnet opp for å vurdere kravet til garderobeplass i kubikkmeter i stede for kvadratmeter. Lagringsplass i høyden er jo akkurat like bra som lagringsplass langs gulvet i små leiligheter, og ved å endre dette kravet kan det være mulig å bygge flere studentboliger på en tomt, sier hun.

Og legger til at selv om policyen i all hovedsak følger reglene i byggteknisk forskrift, åpner den opp for noen fravvik fra orlyden i kravene.

– Dette er derfor en overordnet policy for å kunne vurdere enkelte fravik fra TEK, der det anses forsvarlig, sier hun.

Enklere bygging

Eiendomsdirektør Trond Bakke i studentsamskipnaden i Oslo er svært positiv til arbeidet de har gjort sammen med etaten.

– For SiO betyr dette at det blir enklere å bygge de studentboligene det er størst mangel på, små boliger med god romløsning, eget kjøkken og bad. Både bokvalitet og funksjonalitet er godt ivaretatt i policyen, sier han.

Bakke sier at både de og andre utbyggere han har snakket med har opplevd at kravene til bo- og boligkvalitet og krav i byggteknisk forskrift (TEK 10) gir utfordringer i bygging av små boliger.

– Vi setter derfor pris på at vi har fått bidra i utviklingen av policyen, og at vi har fått dele våre erfaringer og kunnskap i prosessen, sier han.

Mer forutsigbart

SiO har som mål å bygge nærmere 3000 nye studentboliger i Oslo de neste årene for å dekke behovet.

Det mener Bakke vil bli enklere med den nye policyen på plass.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Policyen gir oss preaksepterte løsninger som møter kravene i byggteknisk forskrift (TEK 10) og gjør reguleringsprosessen og byggesaksbehandlingen enklere og mer forutsigbar for både PBE og oss, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.