ENERGI

Vil doble kapasiteten til kraftnettet i nord innen 2032

Nettselskapet Arva investerer milliarder i utbygging av strømnettet i Nord-Norge. Innen 2032 er målet å transportere 1.600 megawatt.

Investerer milliarder i utbygging av nytt strømnett i Nord-Norge. Illustrasjonsfoto.
Investerer milliarder i utbygging av nytt strømnett i Nord-Norge. Illustrasjonsfoto. Foto: Ole Berg-Rusten
8. apr. 2024 - 08:35

På ti år skal nettselskapet Arva doble kapasiteten til kraftnettet i Nord.

Arva, som er landsdelens største nettselskap, er ansvarlig for strømnettet som strekker seg drøye 16.000 kilometer i regionen.

Selskapet har i dag kapasitet til å transportere 800 megawatt – noe som skal ha tatt 125 år å bygge. Arva opplyser i en melding at i en tiårs periode vil selskapet doble kapasiteten.

Det betyr at i 2032 skal Arva kunne transportere 1.600 megawatt.

Investeringene er anslått til å ligge på 8,5 milliarder kroner, opplyses det. 

Troms Kraft er majoritetseier i Arva med 60 prosent, Bodø Energi og Dragefossen eier de resterende 40 prosent. 

Åslaug Haga, leder i Fornybar Norge, frykter at Norge henter etter i kraftutbygging og kan bli avhengig av kraftimport i fremtiden.
Les også

Norge bygger ut langt mindre kraft enn nabolandene

ABB som partner

Nå har Arva valgt teknologi og ingeniørselskapet ABB som partner for utbyggingen av energiforsyning i regionen, ifølge en pressemelding mandag.

– Vi er godt fornøyd med å ha tegnet en ny avtale med en solid leverandør av distribusjonsløsninger til strømnettet, og venter at dette skal understøtte selskapets strategiske mål de kommende år, sier Trond Are Bjørnvold, avdelingsleder Nettutvikling i Arva.

Arva formidler at det må innfri økende krav til høy kostnadseffektivitet, stabil energiforsyning og redusert klimaavtrykk.

I tillegg drifter nettselskapet strømnett som stedvis befinner seg i et utfordrende landskap og miljø som gjør metaller ekstra utsatt for korrosjon, opplyses det.

Gerd Kjølle har i syv år ledet forskningssenteret Cineldi. Til høsten skal en sluttrapport leveres, der Kjølle vil lansere en strategi for fremtidens strømnett.
Les også

Gerd Kjølle i Sintef Energi: Ønsker ikke kjernekraft i Norge når ikke avfallsproblemet er løst

Ingen vedlikehold

ABB opplyser at det skal levere elektriske distribusjonsløsninger til strømnettet i Nord. 

Leveransen består av komplette elektriske distribusjonsløsninger som omfatter prefabrikkerte -og modulbaserte nettstasjoner, samt høyspent bryteranlegg, heter det av meldingen. 

Denne teknologien skal være utviklet for å motstå det utfordrende nordlige klimaet, opplyser ABB. Den skal også være miljøvennlig, ikke kreve vedlikehold og skal bidra til en mer effektiv og sikker energioverføring.

– Med disse kvalitetene vil løsningene hjelpe til med å redusere strømnettets miljøavtrykk og sikre en pålitelig energiforsyning, sier daglig leder i ABB Electrification Norway, Gøran Salomonsen, i meldingen.

Batteriproduksjon er en komplisert prosess med mange trinn og elementer. Det er mange norske selskaper som kan bidra på flere av trinnene før selve celleproduksjonen, den de fleste omtaler som batterifabrikk. I Norge er det så langt Morrow, Beyonder, Elinor og Freyr som er i det siste trinnet på denne illustrasjoneng. Etter celleprodusententene, kommer de som setter cellene sammen til batteripakker – for biler, skip, stasjonær lagring, nettstabilisering eller annet.)
Les også

Pauset norsk giga-drøm – nå girer de opp i Asia

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.