BRUER

VIDEO: Her sveiser roboten armeringen til bruene på ny E39

Robotisert jernbinding på E39 på Sørlandet har gått fra idé til virkelighet.

Sveiseroboten i aksjon.
Sveiseroboten i aksjon. Foto: Kruse Smith
27. jan. 2021 - 15:28

På E39 mellom Kristiansand og Mandal har underentreprenør Kruse Smith samarbeidet med innovasjonsbedriften Rebartek. Felles målsetting var å søke løsninger for bruk av roboter til jernbinding.

Operatøren følger med mens roboten sveiser armeringsjernene. <i>Foto: &nbsp;Kruse Smith</i>
Operatøren følger med mens roboten sveiser armeringsjernene. Foto:  Kruse Smith

– Som leverandør til av AF Gruppen bygger vi 21 bruer på veistrekningen. Det er ekstremt store mengder armeringsjern i ei bru, og legging og binding av armering er noe av det mest arbeidskrevende vi driver med. Det er tungt arbeid og det tar tid. Derfor var det interessant for oss med invitasjonen fra Rebartek om å samarbeide med dem i et innovasjonsprosjekt med mål om å robotisere deler av jernbindingen. At vi allerede nå tar i bruk robotproduserte armeringskurver i brobyggingen er utrolig gøy, forteller Finn Erik Espegren, avdelingsleder for prosjektgjennomføring konstruksjon i Kruse Smith, i en pressemelding.

Totalentreprenør AF Gruppen og delprosjektleder Frederik Spang støtter det helt og fullt. Han er svært begeistret for at veiprosjektet bidrar til innovasjon i bransjen.

Ifølge Espegren er innovasjon og utvikling helt nødvendig for Kruse Smith. Selskapet kan ikke stå stille, men må hele tiden utvikle seg og effektivisere arbeidsmetoder.

Lars Johan Andresen, CEO Siemens Mobility. På Camp Nyland, Bane Nor. Presenterer robot og samarbeid med Railway Robotics.
Les også

Fulgte drømmen: : – Hadde kanskje litt vel høye ambisjoner

Binding tar mye tid

En armeringskurv er ferdig sveist i lokalene til Rebartek. <i>Foto: &nbsp;Kruse Smith</i>
En armeringskurv er ferdig sveist i lokalene til Rebartek. Foto:  Kruse Smith

Rebateks gründer, Maximillian Trommer fikk ideen til prosjektet da han jobbet med å bygge den første nye Varoddbrua i på vei inn mot Kristiansand.

– Jeg tenkte på at det tok veldig mye tid å binde og installere armeringen. For å spare tid preproduserte vi deler av det, men det slo meg at dette må det gå an å automatisere mer. Dermed var idéen født. Men det vi manglet var et prosjekt der vi kunne bevise oss, prøve ut roboten og lage ekte store fullskala armeringskurver, forteller Trommer.

På samme tid startet det nye store prosjektet på strekningen Kristiansand øst til Mandal vest, i regi av Nye Veier. Kruse Smith var interessert i å være med, og Innovasjon Norge var villig til å støtte med penger.

Beskrivelse på norsk kommer her
Les også

Ny norsk F-35-skvadron drar ut på sitt første skarpe oppdrag

Krevende og kostbart

Regiondirektør Sveinung Hovstad i Innovasjon Norge mener at kombinasjonen av entreprenører som er villige til å investere timer og energi, sammen med kapital fra dem og andre, er helt nødvendig for at slike prosjekter skal ha mulighet til å bli gjennomført.

Den ferdigsveiste armeringen legges ut i brukonstruksjonen. <i>Foto: &nbsp;Kruse Smith</i>
Den ferdigsveiste armeringen legges ut i brukonstruksjonen. Foto:  Kruse Smith

– Dette er krevende og kostbare prosesser, men helt nødvendige prosesser for å få folk til å skape bedre produkter og bedre veier. Når det lykkes, så føler vi også at dette er en seier og at vi har bidratt på en god måte og med fellesskapets penger på en fornuftig måte, sier han.

Etter et drøyt år med felles utvikling, testing og feiling fungerer roboten som ønskelig. Systemet skal videreutvikles med mål om ordinær produksjon og levering til stadig nye anlegg.

Prosjektsjef Harald J. Solvik i Nye Veier synes det er spennende at prosjektet kan være en viktig bidragsyter for innovasjon og nytenkning som gir mer effektiv veibygging, og dermed mer vei for samfunnets penger:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Nye Veier ønsker å være en pådriver for nytenkning og utvikling av løsninger som effektiviserer veiutbygging. Prosjektet fra Kruse Smith og Rebartek passer således veldig godt inn i vår ambisjon, sier prosjektsjef Harald J. Solvik.

Ute på anlegget heises armeringskurvene fra Rebartek på plass. Arbeidet går raskt, effektivt og smertefritt for Kruse Smiths jernbindere. Kristoffer Thorstensen, en av jernbinderne, er svært fornøyd.

– Dette forenkler arbeidsprosessen vår i den grad at det blir færre løft på selve plassen og vi sparer tid. Ikke minst blir færre timer med bøyd rygg, og vi ser at det blir mindre rot og søppel. Totalt sett får vi en sikrere arbeidshverdag, sier han.

Når alle robotene er i drift, kan de hver time kjøre 90 skap ut i avdelingene og ta 90 skap i retur. Tilsammen blir det litt over 1400 skap om dagen.
Les også

Danmark: Roboter på supersykehus kan kjøre 1400 skap hver dag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.