– Vi må forvente et konkursras i året som kommer

– Vi må forvente og godta at det kommer en strøm av konkurser det neste året. Det mener BDO i sin årlige bransjeanalyse av bygg og anleggsbransjen i Norge.

 Nange aktører innen anleggsbransjen opplever allerede høsten 2020  en slank ordrebok. For mange kan det bety konkurs til neste år, mener analyseselskapet BDO.
Nange aktører innen anleggsbransjen opplever allerede høsten 2020 en slank ordrebok. For mange kan det bety konkurs til neste år, mener analyseselskapet BDO. Foto: Colourbox
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
3. nov. 2020 - 11:00

Med den veksten bransjen har opplevd over flere år, var det mange entreprenører som gikk inn i korona med solide ordrebøker. Mange av prosjektene har en produksjon som strekker seg fra 6 måneder til flere år. Det betyr at mange har vært skånet for de umiddelbare effektene av korona. Når ordrebøkene nå må fylles opp for å sikre nok jobb i 2021 og utover, vil det kunne bli kritisk om økningen i antall utsettelser fortsetter.

– Er det én ting tidligere års analyser har vist, er det at høy vekst ofte går utover marginene. Dette fordi man ikke har hatt tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å håndtere den økte veksten. Ironisk nok vil vi nå kunne se at selskaper som har rigget seg for vekst ved å investere i folk og utstyr, får problemer med sysselsettingen dersom økningen i antall utsettelser fortsetter, slår BDO fast i årets rapport.

Mange utsettelser innen samferdsel

Fra andre kvartal 2018 til andre kvartal 2019 var det en nedgang både i antall utsettelser (-16,9 prosent) og samlet volum på utsatte prosjekter (-8 prosent). Sammenligner vi andre kvartal 2020 med andre kvartal 2019 ser vi nå en økning henholdsvis 29,4 prosent og 27,7 prosent. Altså en betydelig økning i utsettelser. Utsettelsene er fordelt rimelig jevnt mellom de fire månedene, dog var juni den måneden med færrest utsettelser (22 prosent). 

Vei/ vann/avløp er av de områdene som utgjør den største andelen av utsettelsene med  21 prosent. Tilsvarende bilde ser vi også for 2018 og 2019 både i antall og volum. Ser vi på hvilke type prosjekter som har opplevd størst økning i antall utsettelser, er det industri (57 prosent), hotell (52 prosent) og samferdsel (43 prosent), heter det det i bransjeanalysen fra BDO.

Tiden etter Covid 19

  <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
  Foto:  Jarle Skoglund

Selv om store deler av Norge stoppet opp 12. mars 2020 stoppet Norge, har anleggsentreprenørene vært den delen av bransjen med minst utfordringer med å etablere smittevern med en mann i hver maskin. Offentlige støttetiltak har bidratt til å
opprettholde aktiviteten gjennom sommeren. I noen markeder medførte stimulanseprosjektene til økt overtidsbruk og økt innleie av personell og utstyr. Slik oppsummerer BDO tiden etter at Covid 19 kom.

– Nå ferdigstilles prosjekter og ordreboken er tynnere. Kommunene sliter med økonomien etter et halvt år med koronatiltak. Mange store prosjekter er utsatt. Vi forventer overkapasitet og økende press på allerede pressede marginer.

De største selskapene opplevde et betydelig fall i omsetningsvekst
fra 24, 2 prosent i 2018 til 2,3 prosent i 2019, samtidig som driftsmarginen
falt fra 2 prosent i 2018 til 1,6 prosent i 2019.

De mindre gjør det bedre

  <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
  Foto:  Jarle Skoglund

BDOs analyse viser at utviklingen for de minste, små og mellomstore selskapene er motsatt, hvor omsetningsveksten øker fra 8,9 prosent i 2018 til 13,6 prosent i 2019, samtidig som driftsmarginen øker med ett prosentpoeng
til 5,5 prosent.
Oversikten viser at lønnskostnader i prosent av omsetning viser en positiv utvikling gjennom femårsperioden. Den har i gjennomsnitt ligget på 24,1 prosent gjennom femårsperioden. Fylket med lavest gjennomsnittlig lønnskostnader i prosent av omsetning var Oslo, med 18,1 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.