Erna Solberg og Siv Jensen må nok gå mange runder med Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skeid Grande (V) før et budsjett for 2017 er i havn.
Erna Solberg og Siv Jensen må nok gå mange runder med Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skeid Grande (V) før et budsjett for 2017 er i havn. (Bilde: Espedal, Jan Tomas, Svanpix)

Venstre vil kutte 2,8 milliarder fra vegbudsjettet

Flere milliarder kroner til vegformål står på spill, når regjeringspartiene nå forhandler om Statsbudsjettet med støttepartiene Venstre og KrF.

Det pågår harde tak ved forhandlingsbordet når Regjeringen forhandler med Venstre og KrF for å sikre seg flertall for et statsbudsjett for 2017. 

Det grønne skiftet i Venstres budsjett summeres opp til 15 milliarder kroner med 7,5 milliarder kroner i økte utslippsavgifter og like mye i lettelser på «grønne» skatter og avgifter.

Det hele krydres med redusert oljepengebruk på 7 milliarder kroner.

– Vi har snakket om det grønne skiftet i hele perioden, og vi har fått gjennom mange små tiltak. Nå er listen med små tiltak blitt tom, og da må vi over på skatte- og avgiftssystemet, sier Skei Grande til NTB.

 

Ofrer vegbudsjettet

Ett av de områdene Venstre vil bruke krefter på å endre, er vegbudsjettet hvor partiet totalt vil kutte 2 780 millioner kroner. I sitt alternative statsbudsjett som ble presentert i går, forslås en kutt på èn milliard kroner på riksveginvetsringer. 

Budsjettet til Nye Veier AS bør ifølge Venstre kuttes med 1 075 millioner kroner, men fylkesvegbudsjettet bør barberes med 200 millioner kroner. Dessuten foreslår partiet å fjerne bompengelettelsene som regjeringen fra har foreslått i sitt budsjettforslag, et grep som utgjør 505 millioner kroner.

Enste påplussinger som partiet forslår mot vegsiden, er en økning av tilskuddene til gang- og sykkelveger på 387 millioner kroner, samt en økning av rassikringsmidler på fylkesvegene på 100 millioner kroner.

Forsiden akkurat nå