Veidekke med 199 millioner kroner i minus i andre kvartal - skyldes nedskriving av anleggsprosjekter

Økte omseting og styrket ordrereserven, men resultatet endte på minussiden.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: John Espen Bokle
16. aug. 2018 - 10:33

I juni ble det klart at Veidekke skriver ned den norske anleggsporteføljen med 550 millioner kroner. 

«Etter nye vurderinger av prosjektporteføljen har Veidekke besluttet å gjennomføre en nedskrivning på NOK 550 millioner i den norske anleggsvirksomheten. Nedskrivningen er i hovedsak knyttet til samferdselsprosjekter hvor det er stor usikkerhet knyttet til inntektsgrunnlaget. Selskapet setter umiddelbart i verk tiltak for å styrke lønnsomheten og risikostyringen i større anleggsprosjekter, og gjør endringer i konsernledelsen for å forsterke fokus på den norske anleggsvirksomheten» meldte selskapet da. 

LES OGSÅ: Kjempesprekk for Veidekke på anleggsprosjekter - foretar nedskrivinger på over en halv milliard

– Blandet bilde

Dette har gjort at resultatet for andre kvartal har endt på rødsida - med 199 millioner kroner før skatt, melder selskapet torsdag. For samme periode i fjor var tallet pluss 385 millioner kroner. 

Det underliggende resultatet, eksklusiv nedskrivingene, var NOK 351 millioner. Ordreinngangen var 10,2 milliarder i kvartalet, mens samlet ordrereserve ved utgangen av kvartalet var 34,3 milliarder kroner. Dette er, ifølge Veidekke, den høyeste ordrereserven selskapet har rapportert noensinne. 

Selskapet omsatte for 9,1 milliarder andre kvartal i år, mot 8,3 milliarder for samme periode i fjor. 

– Det er et blandet bilde Veidekke presenterer fra årets andre kvartal: Vi har økt omsetningen i segmenter med god lønnsomhet, og ordrereserven er vår høyeste noensinne. Samtidig fører nedskrivinger i fire anleggsprosjekter til at vi rapporterer et svakt resultat for kvartalet, sier konsernsjef Arne Giske i en pressemelding. 

– Bakgrunnen for nedskrivingene er at store endringer i prosjektene har gitt usikkerhet om inntektsgrunnlaget. Vi har ikke i tilstrekkelig grad klart å forutse konse­kvensene av forsinkelser og forstyrrelser, og vi har vurdert det som nødvendig å ta ned risikoen i disse prosjektene. Med bakgrunn i erfaringene fra disse prosjektene utvikler Veidekke nå et bedre konsept for usikkerhetsstyring og prosjektgjennomføring enn det vi hittil har jobbet ut fra, fortsetter han. 

Omsetningen i Veidekkes entreprenørvirksomhet var 7,5 (6,5) milliarder kroner, og resultatet før skatt var -335 (157) millioner kroner i andre kvartal. Omsetningen økte i alle tre land, med størst økning i Norge, og det underliggende resultatet, eksklusiv nedskrivingen, var i kvartalet 215 millioner kroner, mot 157 millioner kroner for et år siden.

– Det er god fart i entreprenørvirksomhetene i alle tre land, med betydelig vekst i yrkesbygg i Norge og Danmark og i anlegg i Sverige. I tillegg bidro kjøpet av virksomheten BRA AB i Göteborg til omsetningsøkning i den svenske byggvirksomheten. I Norge har vi fremdeles utfordringer med regionale variasjoner; mens Østlandet har sterk vekst og resultatøkning, er resultatene på Sør- og Vestlandet svake. I Sverige gir lavere boligaktivitet færre boligprosjekter i porteføljen fremover, sier Arne Giske.

Svakt salg av nye boliger

I eiendomsvirksomheten gikk omsetningen ned til 782 millioner kroner fra 1,2 milliarder kroner i andre kvartal i fjor. Resultat før skatt var 88 (159) millioner kroner i kvartalet. Resultat­nedgangen kom i all hovedsak i den svenske virksomheten. Til sammen ble det solgt 163 (355) boliger i andre kvartal, inklusive felleseide prosjekter. Samlet salgsgrad for boliger i produksjon var 80 prosent.

– Effekten av svakt salg i nyboligmarkedet i det siste året viser seg nå i nedadgående produksjonstall, men det er igjen bevegelse i markedet. I Norge er salget oppe på nivå med fjoråret, og også i Sverige har salget økt noe fra foregående kvartaler, forteller Giske. Industrivirksomheten økte omsetningen med 7 % til 1,3 (1,2) milliarder kroner. Resultat før skatt var 66 (85) millioner kroner. Resultatnedgangen skyldes den lange vinteren, som førte til sen start på asfaltsesongen, forklarer konsernsjefen. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.