ITS-befaring2
ITS-befaring2 (Bilde: Statens Vegvesen)

Vegvesen-ansatt anmeldt etter å ha gitt uriktige opplysninger til politiet

Statens vegvesen har anmeldt en ansatt for mulig straffbart forhold knyttet til rapporter levert til politiet.

Anmeldelsen kommer etter en gjennomgang av bruken av CrashCube og lignende dataverktøy i Statens vegvesen. Disse verktøyene brukes til å hente ut data fra kjøretøy. Den pågående gjennomgangen ble satt i gang etter en henvendelse fra Riksadvokaten om at feil i rapporter fra Vegvesenet til politiet kan ha fått konsekvenser for straffesaker.

- Våre foreløpige funn gir oss grunn til å tro at en Vegvesen-ansatt kan ha gitt uriktige opplysninger til politiet., sier direktør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

Den ansatte er suspendert fra sin stilling i Statens vegvesen. Det melder etaten på sine nettsider.

Ekstern granskning

For å sikre en grundig og objektiv gjennomgang, engasjerte Statens vegvesen tidligere i år revisjon- og rådgivningsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC) for å foreta en full granskning av hvilke dataverktøy som har vært brukt og kvaliteten på rapportene levert til politiet.

- Nå avventer vi konklusjonen fra denne granskningen og politiets etterforskning. Hvis feil i våre rapporter har påvirket utfallet av straffesaker er det selvfølgelig svært beklagelig, sier Dreyer.

Statens vegvesen besluttet full stans i bruken av CrashCube og lignende verktøy så fort det ble klart det kunne være feil i rapporter knyttet til bruken av dem. Bruken av CrashCube stoppet i mai 2019, mens øvrige verktøy ble stoppet i januar i år. Statens vegvesen mottok brev fra Riksadvokaten den 20. desember 2019.

Konklusjon og rapport fra PwCs granskning er forventet ferdig før sommeren.

Forsiden akkurat nå