BETONG

Utviklet resepter: Nå kan maskinsand erstatte natursand i alle betongkvaliteter

NCC og Unicon har utviklet oppskrifter som gjør det mulig å utnytte alt av steinmasser.

Maskinsand har andre kvaliteter enn natursand, og har derfor vært vanskelig å bruke i betong.
Maskinsand har andre kvaliteter enn natursand, og har derfor vært vanskelig å bruke i betong.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
6. juli 2020 - 05:06

NCC og Unicon har i et godt samarbeid de siste årene jobbet fram resepter på betong hvor natursand erstattes av maskinsand fra selskapenes pukkverk i Vestfold og Telemark. Det skriver NCC i en melding fra selskapet.

Dermed har NCC Steinmaterialer nådd sitt mål om å lage en 100 prosent kurve med maskinsand som kan dekke alle krav til kvalitet på konstruksjonsbetong, flytbetong, og sprøytebetong.

Bildet viser at store deler av den globale oppvarmingen har skjedd de siste tiårene, og at det er i polområdene, spesielt i arktis, der vi ser de største temperaturøkningene. Dette skyldes tilbakekoblingsmekanismer som følge av tap av sjøis.
Les også

Vi ødelegger det vi er avhengige av. Det skremmer meg

Maskinsanden har andre egenskaper

– Vi har hatt ambisjoner om å gjøre maskinsanden så bra som mulig. Tidligere forsøkte vi å kopiere kurven til natursand, men det har vi lært at vi ikke kan gjøre.

– Maskinsanden har andre egenskaper enn natursanden, og det må man ta høyde for i produksjon av ferdigbetong, sier Frode Jørgensen, direktør for NCC Steinmaterialer.

Det er ved NCCs pukkverk i Skien, Larvik og Bergen at NCC har klart å utvikle en maskinsand som kan erstatte natursand. For NCC betyr utviklingen av maskinsand i betongen at selskapet kan utnytte 100 prosent av massene NCC tar ut av naturen.

Algene spiser CO2 fra røykgass, uten å ta opp i seg tungmetaller eller skadelige stoffer fra røykgassen. Det må enorme algetanker til for å rense de årlige 300.000 tonn CO2-utslippene. Foreløpig er det kun småskalaforsøk ved Finnfjord smelteverk.
Les også

Nytt laksefôr kan løse to problemer

Får brukt opp 0-varene

– For å spare på de naturressursene vi har på kloden, er det viktig at vi utnytter alt fjell vi kan av det vi allerede tar ut av naturen i pukkproduksjon. I dag knuser vi stein opp i mange fraksjoner. Det blir da i enkelte pukkverk betydelige mengder med 0-varer det frem til nå har vært vanskelig å finne bruksområder til, sier Jørgensen.

NCC produserer maskinsand ved sine pukkverk i Skien, Larvik og i Bergen. Maskinsanden produseres i vaskeanlegg og vindsikteanlegg.

Slik ser Climeworks for seg at et anlegg for fangst av CO2 fra lufta kan se ut i Norge.
Les også

Får 26 mill. Vil fange CO2 fra lufta i Norge: – Viktig skritt i riktig retning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.