Ulykker der anleggsmaskiner er involvert tar flest liv i bransjen

Ulykker med gravemaskin, dumper, hjullaster o.l. er en av ulykkestypene som tar flest liv innen bygg og anlegg.

Illustrasjonsbilde fra en arbeidsulykke på Heimdal i Trondheim i 2016, der en mann ble alvorlig skadd.
Illustrasjonsbilde fra en arbeidsulykke på Heimdal i Trondheim i 2016, der en mann ble alvorlig skadd. Foto: Ole Martin Wold/NTB
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
11. nov. 2021 - 09:57

Det viser årets analyse av arbeidsskader i bransjen, som er utarbeidet av Arbeidstilsynet og Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Ulykker med anleggsmaskiner er altså en av ulykkestypene som tar flest liv i bygg og anlegg. Analysen av 35 ulykker viste at de vanligste ulykkestypene var ulykke med kjøretøy i bevegelse og å bli truffet av fallende gjenstander.

Viktige tiltak for å forebygge ulykker med anleggsmaskiner og å redusere skadeomfanget er risikovurdering av veg og underlag med tiltak og å sikre at man ikke mister kontroll over kjøretøyet.

Barometer for grønn omstilling av skipsfarten er på rødt nivå, vise 2023-utgaven av DNVs årlige vurderinger. Pila flytter seg over på rødere og røder enivå for hvert år.
Les også

Grønn skipsfart: Ekstremt dårlig tid for klimamål

Årsaksanalysen viste at vanlige årsaker var kognitive feilhandlinger, brudd på regler og prosedyrer og mangler ved barrierer:

• Kognitive feilhandlinger dreide seg ofte om dårlige vurderinger av risiko, blant annet terreng, føreforhold, fart, vekt, krefter og plassering av menneske i forhold til maskin. Mange av disse ulykkene kunne vært forhindret dersom arbeidstakerne hadde stoppet opp, gjort en ny risikovurdering, planlagt arbeidet på nytt og satt inn spesifikke tiltak.

• Brudd på regler og prosedyrer var blant annet at arbeidstakere var i faresonen til maskiner, kjørte på steder man ikke skulle kjøre, ikke fulgte bruksanvisning, og at grøfter ikke var utformet i henhold til regelverk.

• Mangler ved barrierer dreide seg ofte om at arbeidstakere som arbeidet i faresone, manglende fysiske barrierer mellom arbeidstakere og maskiner, mangel på fysiske barrierer som hindrer kjøretøy i å kjøre for langt ut, og at det ikke var brukt sikkerhetsbelte.

Ulykkesutsatt næring

Bygge- og anleggsvirksomhet er en av de mest ulykkesutsatte næringene i det norske arbeidslivet, både med tanke på arbeidsskadedødsfall og arbeidsskader. De fleste arbeidstakere som utfører arbeid i bygge- og anleggsprosjekter, har en arbeidsgiver i næringen bygge- og anleggsvirksomhet.

Likevel er det også mange arbeidstakere som utfører bygge- og anleggsarbeid, som er sysselsatt i andre næringer. Eksempler på slike næringer er jordbruk, skogbruk og fiske, transport og lagring og forretningsmessig tjenesteyting (bemanningsbransjen).

I perioden mellom 2014 og 2018 var antall arbeidsskadedødsfall i næringen bygge- og anleggsvirksomhet nedadgående og gikk fra elleve arbeidsskadedødsfall i 2014 til fire arbeidsskadedødsfall i 2018.

Dette er det laveste nivået som er registrert for næringen siste tiårsperiode. I 2019 og 2020 omkom henholdsvis ni og åtte arbeidstakere ansatt i bygge- og anleggsvirksomhet. I tillegg var det én arbeidstaker fra annen næring, forretningsmessig tjenesteyting, som omkom i forbindelse med bygge- og anleggsarbeid i 2020.

Tilsvarende antall for siste treårsperiode er to omkomne fra annen næring i 2019, tre i 2018 og én i 2017.

Antall arbeidsskadedødsfall der den omkomnes arbeidsgiver er registrert i bygge- og anleggsvirksomhet, og arbeidsskadedødsfall i forbindelse med bygge- og anleggsprosjekter hvor den omkomnes arbeidsgiver er en bemanningsvirksomhet. <i>Kilde:  Arbeidstilsynet.</i>
Antall arbeidsskadedødsfall der den omkomnes arbeidsgiver er registrert i bygge- og anleggsvirksomhet, og arbeidsskadedødsfall i forbindelse med bygge- og anleggsprosjekter hvor den omkomnes arbeidsgiver er en bemanningsvirksomhet. Kilde:  Arbeidstilsynet.
Generell lønnsøkning 2022 til 2023
Les også

Nito ser ny trend: Lojalitet kan være mer lønnsomt enn jobbskifte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.