FORSVAR

Tror det vil ta årevis å få nok folk til å drifte flyene vi har bestilt

Forsvaret har ikke nok folk til å drifte kampflyene som vi får flere av fram mot 2025.

Oberst Martin Tesli (til venstre) mener mangelen på personell begynner å bli kritisk. Her i samtale med sjef for Natos militærkomité admiral Rob Bauer. I bakgrunnen et F-35-fly. Bildene er tatt i shelter på Ørland flystasjon.
Oberst Martin Tesli (til venstre) mener mangelen på personell begynner å bli kritisk. Her i samtale med sjef for Natos militærkomité admiral Rob Bauer. I bakgrunnen et F-35-fly. Bildene er tatt i shelter på Ørland flystasjon. Foto: Ole Andreas Vekve / Forsvaret
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
14. mars 2024 - 10:07

– Vi har i lang tid vært tydelige på at vi mangler personell, sier oberst Martin Tesli til NRK

Han er sjef på Ørland flystasjon i Trøndelag, der Norges F-35-fly har base.

I hovedsak er det teknikere de mangler. De mangler mer enn 100 teknikere som kan jobbe med F-35-flyene.

Mottatt 40 av 52 fly

Tesli trur det vil ta mange år før de har nok personell på plass.

De har hatt F-35-fly på Ørland flystasjon siden 2017. F-35 er Norges kampfly som erstatter de tidligere F-16-flyene. Norge har mottatt 40 av 52 planlagte F-35-fly. 36 av disse har base på Ørland.

Høyre mener regjeringen bør hente fram en rapport fra 2020 og øke det militær-sivile samarbeidet for å få utdannet flere teknikere, ifølge NRK.

Oberst Martin «Tintin» Tesli, sjef for 132 luftving, i samtale med sjef for Natos militærkomité, admiral Rob Bauer, i et F-35-shelter på Ørland flystasjon.
Les også

Luftforsvaret klarer å hente mer ut av F-35 på tross av personalmangel

I januar i år passerte de Forsvaret flyttur nummer ti tusen med F-35A i Norge. Luftforsvaret var også tilfreds med å ha lyktes med å øke flytimeproduksjonen med kampflyene med 40 prosent i 2023 sammenlignet med året før.

– At vi lykkes med denne økningen er veldig bra og resultatet av en rekke tiltak vi har gjort, men vi er ikke i mål ennå, uttalte Tesli til TU den gang.

Sterk kritikk før jul

Utviklingen kan tilsynelatende stå i kontrast til den krasse rapporten som Riksrevisjonen offentliggjorde ugraderte deler av i desember 2023.

Forsvarsdepartementet fikk sterk kritikk for blant annet å ha undervurdert kampflysystemets behov for bemanning og driftsmidler.

– Det Riksrevisjonen peker på om at vi har for få folk, er helt korrekt. Ikke minst det særnorske med svært få teknikere per fly, sa Tesli.

Tor Egil Vangstad, nestleder i Norsk offisers- og spesialistforbund mener det er viktig og riktig å prioritere økt volum på offisersutdanningen.
Les også

Mener det vil ta lang tid å få nok forsvarspersonell

– Må øke volumet

Norsk offisers- og spesialistforbund har uttalt at det er viktig og riktig å prioritere økt volum på offisersutdanningen. Forbundet mener det vil ta lang tid å få nok forsvarspersonell.

– Det kan ta flere år, og vi er helt enige i at det er der støtet må settes inn, uttalte Tor Egil Vangstad, nestleder i offisersforbundet, til TU i fjor sommer.

Han stiller seg bak de fem prioritetene i forsvarssjefens fagmilitære råd.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han er særlig fornøyd med forsvarssjefens fokus på personell og mener det er viktig å prioritere økt volum på offisersutdanningen raskt.

– Det tar lengst tid. Det er en bachelorutdanning, og fra du beslutter at volumet skal økes til du har ferdig utdannede, må du regne med å bruke lang tid, uttalte han.

Fire F-35A over trøndelagskysten i midten av november 2023. Norge har så langt mottatt 40 slike kampfly, seks av dem befinner seg i USA og brukes til trening.
Les også

Får sterk kritikk for F-35-håndtering: – Klassisk tilfelle av at det er gjort for lite for sent

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.