Mange vil rett opp skadene er brunostbrannen i Brattlitunnelen. AST Entreprenør fra Stokk ligger best an til å få jobben. (Ill: Lina Merit Jacobsen)
Mange vil rett opp skadene er brunostbrannen i Brattlitunnelen. AST Entreprenør fra Stokk ligger best an til å få jobben. (Ill: Lina Merit Jacobsen)

Stor interesse for å reparere etter brunostbrannen

7 entreprenører vil rette opp skadene etter brunostbrannen i Brattlitunnelen i Nordland. AST Entreprenør fra Stokke i Vestfold har gitt det laveste anbudet. Det er på 31,84 millioner kroner.

HJH fra Mo i Rana ligger på andreplass med 33,26 mill. tett fulgt av Alf Brekken og Sønner fra Vestvågøy i Lofoten (33,73 mill.).

Den videre rekkefølgen er: AF Gruppen (37,36 mill.), Thore Magnussen & Sønn fra Vestvågøy (40,12 mill.), Implenia (44,22 mill.) og BMO Tunnelsikring fra Kongsberg (49,33 mill.).

Byggeleder Tor Ivar Johnsen i Statens vegvesen er godt fornøyd med oppslutningen om anbudskonkurransen. Når det gjelder prisnivået er han mer tilbakeholden: - Det er ganske stor sprik og de laveste prisene ligger litt i overkant av det vi hadde regnet med, sier han.

 

27 tonn brunost

Brannen inntraff 17. januar i fjor. En tilhenger med 27 tonn brunost tok fyr i Brattlitunnelen i Tysfjord kommune. Sjåføren av lastebilen oppdaget hva som hadde skjedd tidsnok til at han klarte å hekte av hengeren og kjøre ut av tunnelen uskadd.

Verre gikk det med tunnelen. Den fikk hard medfart, og reparasjonsarbeidet ble omfattende. Først etter 36 dager ble den gjenåpnet, og da for begrenset trafikk.

Brattlitunnelen inngår i riksveg 827. Den er 3,6 km lang. I begge ender er den sikret mot vann og frost med PE-skum. På midten er det en lang strekning uten slik sikring. Da den ble åpnet i 1992, var det ikke krav om at alt PE-skum skulle være brannsikret med sprøytebetong. Det er bakgrunnen for de betydelige brannskadene.

 

Nytt PE-skum i hele tunnelen

Nå skal det monteres nytt PE-skum i hele tunnelen. På nordsiden er PE-skummet uskadd, men det er ikke egnet for å få påsprøytet betong, og må derfor skiftes ut. Til sammen 5 000 kvm PE-skum skal monteres og brannsikres.

Oppdraget omfatter også legging av nye drensrør og 7,3 km jordledning. Videre skal det graves ut en lukket rørgrøft gjennom hele tunnelen hvor det skal legges til sammen 55 km trekkerør. Montering av bolter for nye lysarmatur, nødskap og ventilatorer er også en del av jobben, men elektroentreprisen lyses ut senere.

Forsiden akkurat nå