ENERGI

Sp vil bruke strømmen fra havvind i Norge – sier nei til kabel i retning Europa 

– Vi vil ikke ha en utbygging av havvind der havvindinstallasjonen bare blir en node som ligger midt i en mellomlandsforbindelse mellom Norge og Europa, sier Arnstad.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet Marit Arnstad vil ikke sende strøm fra havvindinstallasjoner direkte til Europa.
Parlamentarisk leder i Senterpartiet Marit Arnstad vil ikke sende strøm fra havvindinstallasjoner direkte til Europa. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB
18. aug. 2021 - 14:00

Senterpartiet sier blankt nei til å koble norsk havvind til kraftmarkedet i Europa. Sps parlamentariske leder Marit Arnstad gjorde det i en debatt på Arendalsuka det klart at Senterpartiet ikke uten videre vil gå videre med energimeldingen som regjeringen la fram tidligere i år, hvis det blir et regjeringsskifte i høst.

– Vi kan ikke uten videre overta Høyres energimelding. Vi må ta en selvstendig vurdering av om den skal videreføres, eller om vi skal legge fram et tillegg til meldingen, bekrefter Arnstad overfor NTB.

Sier nei til hybridløsning

Arnstad varsler samtidig omkamp om flere spørsmål som omtales i energimeldingen, som ble lagt fram rett før sommeren.

Det ene er regjeringens signaler om at områder for bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II skal tildeles ved auksjon.

Her vil Sp ha en ny gjennomgang.

Det andre er planene om en hybridløsning der havvind på norsk sokkel kobles både til kraftnettet i Norge og til kraftnettet i Europa. Det sier Senterpartiet blankt nei til.

– Vi vil ikke ha en utbygging av havvind der havvindinstallasjonen bare blir en node som ligger midt i en mellomlandsforbindelse mellom Norge og Europa, sier Arnstad.

– Da har du bare bygd en ny mellomlandsforbindelse via en havvindstasjon, sier hun.

Ikke ferdig utredet

Olje- og energiminister Tina Bru (H) understreker for sin del at hybridløsningen ikke er ferdig utredet.

Men industriaktørene som har vist interesse for å bygge ut havvind i Sørlige Nordsjø II, har vist klar preferanse for denne løsningen fordi det vil kunne gjøre utbyggingen lønnsom for dem.

– Hvis de blir tvunget til å ha kabel kun inn til Norge, og ikke får lov til å koble seg på andre land i Europa, så betyr det at Norge må være villig til å subsidiere dette – i stedet for å tjene penger på det, sier Bru.

Statsråden er naturligvis kritisk til Sps løsning. Den kan spenne bein på hele satsingen, advarer Bru overfor NTB.

Hun mener en omkamp etter valget kan føre til at prosessen trekker ut i tid. 

– Det er det siste bransjen trenger nå – og det siste Norge trenger hvis vi skal være med i kappløpet på havvind framover, sier Bru.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er naivt å tro at det vil bli bygd havvind uten at staten stiller opp med subsidier.
Les også

Ikea skal bygge ut Norges første havvindområde

Industriarbeidsplasser

Arnstad mener regjeringen selv må ta skylden for at de folkevalgte ikke rakk å behandle meldingen før valget. Meldingen kom nemlig ikke til Stortinget før i juni.

– Hvis Bru virkelig er bekymret for dette, burde hun ha fått opp farten og lagt fram den meldingen mye tidligere.

Arnstad er for sin del åpen for å trå til med subsidier.

– Det kan godt være at dette betyr at det norske samfunnet må bruke flere ressurser på å bygge ut havvind. Men det er Senterpartiet forberedt på, sier Arnstad til NTB.

– Det vi vil, er at kraften skal brukes til å utvikle industriarbeidsplasser i Norge, fastholder hun.

Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at det er Norge som bestemmer om vi skal eksportere mer av den norske vannkraften.
Les også

Støre om Acer-press: – Norge bestemmer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.