KRAFT

– Skuffet over feilslått NVE-satsing

- SVEKKER FORNYBARSATSING: - Når bevilgningen til utjevning nettleien er tatt bort, vil budsjettøkningen for NVE knapt dekke normal utgiftsøkning, sier Henrik Grette i Småkraftforeningen.
- SVEKKER FORNYBARSATSING: - Når bevilgningen til utjevning nettleien er tatt bort, vil budsjettøkningen for NVE knapt dekke normal utgiftsøkning, sier Henrik Grette i Småkraftforeningen. Bilde: Mona Sprenger
Jannicke Nilsen
6. okt. 2011 - 15:53

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) får mer enn 84 millioner kroner i styrket budsjett i regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2012.

Det er en økning på snaut 12 prosent fra 2011, og er tilsynelatende godt nytt for energiaktører som har saker til konsesjonsbehandling i direktoratet.

Men av de 84 millionene skal 60 millioner gå til utjevning av nettleien. Det etterlater lite igjen til konsesjonsavdelingen, påpeker Småkraftforeningen.

Fem prosents økning

– Når bevilgningen til utjevning av nettleien er tatt bort, er det bare en økning i driftsposten på rundt fem prosent igjen. Dette vil i liten grad bidra til å sette fart på byggingen av fornybar energi, og vil knapt dekke normal utgiftsøkning. Det er ikke knyttet noen konkrete forventninger om økt effektivitet eller produktivitet til NVE i bevilgningen, påpeker daglig leder Henrik Glette.

Les også: Mer til utjevning av nettleien

NVE har over 660 småkraftsaker til behandling, noe tidligere konsesjonsjef i NVE, Bjørn Wold, har estimert vil ta rundt fem og ti år for direktoratet å behandle med dagens kapasitet.

Betydelig etterslep

Grette mener den foreslåtte budsjettøkningen ikke gir NVE det løftet etaten trenger for å kunne legge til rette for satsingen på ny, fornybar energi, og nå målet om 26,4 TWh i det planlagte svensk-norske elsertifikatmarkedet.

Les også: NVE varsler ny konsesjonskø

– Politikerne har skylden

– Dette vanner ut fornybarsatsingen

– NVE har for tiden et betydelig etterslep på konsesjonsbehandling av produksjonsanlegg for fornybar energi. Dette er et hinder for regjeringens varslede satsing på fornybar energi og muligheten for å oppnå målene i det svensk-norske sertifikatmarkedet, sier Glette.

Har lovet grep

Da Teknisk Ukeblad for noen uker tilbake skrev om den voksende køen av småkraftsaker i NVE, lovet olje- og energiminister Ola Borten Moe å ta grep. Men hvilke grep, kunne han ikke si da.

– Det er for tidlig å si, men dette vil stå høyt på min agenda framover. Vi er nødt til å gjøre noe, 660 småkraftsaker i kø er ikke tilfredstillende, sa Borten Moe til Teknisk Ukeblad.

Ber om endringer

Småkraftforeningen har tidligere advart om at fallrettseiere som ikke allerede har søkt NVE om konsesjon, har små muligheter til å kunne delta i det varslede elsertifikat-markedet.

– Konsesjonsbehandlingen må styrkes, og tilpasses til den svenske ordningen hvor sertifikater også gis forkortet fram til 2035, mener Glette.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Økt eiendomsskatt for kraftverk

Utsetter budsjettkutt for Enova

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.