FORSVAR

Sikkerhetsrapport: Frykten for Russland daler

Verden over er folk nå mindre redde for Russland enn i fjor, men klimafrykten øker. Det viser en fersk rapport som sikkerhetskonferansen i München står bak.

I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport
I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport Foto: AP / NTB
14. feb. 2024 - 07:35

To år etter invasjonen av Ukraina ser frykten for Russland ut til å dale igjen etter rekordnivået i fjor.

Det viser en rapport som arrangørene av den store sikkerhetskonferansen i München (MSC) har offentliggjort i forkant av konferansen, som starter fredag.

Da samles politiske tungvektere og statsledere fra alle verdenshjørner på luksushotellet Bayerischer Hof i sentrum av München.

I år som i fjor vil uvanlig mange være til stede. For verden blir stadig mer urolig og uforutsigbar. Russland er imidlertid ikke invitert.

Store mengder nedbør skapte en minisjø ved Bakker Bru i Frogn kommune i november i fjor. Noen tok likevel sjansen på å krysse. F
Les også

Flere dystre værrekorder i fjor

Russisk moderasjon

Undersøkelsen er gjennomført i november i fjor blant 12.000 personer i elleve land – USA, Kina, India, Storbritannia Canada, Tyskland, Frankrike, Japan, Italia, Sør-Afrika og Brasil.

Trusselen fra Russland rangerer fortsatt høyt, og høyere enn før Ukraina-invasjonen i 2022, men sammenlignet med i fjor får alle indikatorene som er relatert til invasjonen, lavere score.

I fjor ble Russland ansett som den største faren i alle landene; i år er det bare britene og japanerne som fortsatt har Russland øverst. Blant tyskere rangeres Russland som den sjuende verste trusselen, mens italienerne har Russland på 12. plass.

– Etter at Russlands stilling stupte i fjor, har den kommet seg beskjedent, men er fortsatt lav. Rapporten signaliserer en moderasjon, men ikke et brudd, av trendene etter invasjonen, heter det i rapporten.

– Angrep kan ikke utelukkes

Om mindre frykt er til fordel eller ulempe for Russlands president Vladimir Putin, sier rapporten ingen ting om.

Samtidig har lederen av München-konferansen, Christoph Heusgen, nylig uttalt at et russisk angrep på et Nato-land ikke kan utelukkes.

– Dersom Putin ikke taper krigen mot Ukraina, må vi ta i betraktning at han kan ta Moldova eller de baltiske landene, sa han i helgen, ifølge DPA.

Allerede i 2035 vil tilbudet på gass overstige etterspørselen i EU, konkluderer en ny rapport som flere miljøorganisasjoner står bak.
Les også

Miljøorganisasjoner: EU trenger ikke mer norsk gass

Frykter terror og migrasjon

Derimot har frykten for massemigrasjon og islamistisk terror steget bratt, særlig i land i Europa og Nord-Amerika.

I både Tyskland, Frankrike, Italia og Canada er det frykten for et terrorangrep som har økt mest fra i fjor.

Dette kan delvis skyldes Hamas-angrepet mot Israel, tror forskerne bak rapporten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Også frykten for Iran har økt betraktelig.

Cyberangrep regnes nå for den største trusselen i USA og Kina. Sørafrikanerne er på sin side aller mest redde for en økonomisk krise eller brudd i elforsyningen.

Klimafrykten øker

Samtidig har klimafrykten økt i samtlige land.

Når G7-landene ses under ett, topper frykten for ekstremvær og skogbranner lista, mens ødeleggelse av naturlige habitater er på tredjeplass.

I de såkalte BICS-landene (Kina, Brasil, India og Sør-Afrika) topper generelle klimaendringer lista, etterfulgt av frykten for ekstremvær og naturødeleggelser.

 NATOs Generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på den årlige sikkerhetskonferansen i München.
Foto: Javad Parsa / NTB
Les også

Ingen planer om å sende styrker til Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.