ROMFART

Satellitt-selskap bøtelagt for å ikke rydde eget romskrot

Boten begrunnes med risiko for at romskrotet kan krasje med andre satellitter som kretser rundt jorden i den nåværende høyden.

Den internasjonale romstasjonen (ISS) må foreta manøvre for å unngå kollisjon med romskrot.
Den internasjonale romstasjonen (ISS) må foreta manøvre for å unngå kollisjon med romskrot. Bilde: European Space Agency
4. okt. 2023 - 09:11

Den amerikanske regjeringen har servert dets første bot noensinne for å forlate «space junk» i bane rundt jorden.

Det er den amerikanske tv-leverandøren, Dish Network, som nylig måtte erkjenne seg skyldig i å ikke håndtere deponering av en av selskapets eldre rom-satellitter.

«Space junk» eller romskrot, består av gamle satellitter, deler fra romfartøy, og annet tek-utstyr. 

Selskapet ble ilagt en på bot på 150.000 dollar, tilsvarende 1,6 millioner norske kroner, for å ikke flytte en gammel satellitt langt nok unna jorden, skriver BBC

Et moderne samfunn er helt avhengig av en felles forståelse av nøyaktig tid, men det er ikke noe naturen kan tilby.
Les også

Sekundet skal defineres på nytt – det er ikke gjort på minutter

Risiko for andre

Federal Communications Commission, FCC, som autoriserer rombaserte telekomtjenester, har etterforsket selskapet over tid, som resulterte i boten og en «innrømmelse av ansvar» fra selskapet. 

Illustrasjonsbilde av romskrot i bane rundt jorden. (Romskrotet er ikke skalert i forhold til jorden). <i>Bilde:  European Space Agency</i>
Illustrasjonsbilde av romskrot i bane rundt jorden. (Romskrotet er ikke skalert i forhold til jorden). Bilde:  European Space Agency

Boten begrunnes med at Dish-satellitten utgjorde en potensiell risiko for andre satellitter som kretser rundt jorden i den nåværende høyden.

– Dette markerer den første håndhevelsen fra kommisjonen for romavfall, som har trappet opp sin satellittpolitiske innsats, uttalte FCC i en pressemelding.

Drivstoffmangel

Dish har uttalt at den aktuelle satellitten var et eldre romfartøy fra 2002, som de hevder var eksplisitt unntatt fra FCCs krav om minimumsbane for avhending.

FCC godkjente deponerings-planer for satellitten tilbake i 2012. Da ble selskapet pålagt å flytte satellitten 186 miles, om lag 300 kilometer, vekk fra jorden. Satellitten gikk derimot tom for drivstoff i 2022, kun 76 miles eller rundt 122 kilometer, unna moder jord.

Vis mer

Dish sa også at påstander om at satellitten «utgjør sikkerhetsproblemer i kretsløpsrester» ikke stemmer, og at selskapet har en «lang merittliste med å fly en stor satellittflåte på en sikker måte og tar sitt ansvar som FCC-lisensinnehaver på alvor.»

Boten på 150.000 dollar utgjør en liten del av selskapets samlede inntekter, som var på 16,7 milliarder dollar i 2022, skriver BBC.

Med et nytt sensorsystem vil det amerikanske forsvarsdepartementet prøve å samle inn data om flyvende objekter som blir sett nær militære installasjoner.
Les også

USA utvikler sensorer som skal kunne oppdage UFO-er

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.