MASKINER & UTSTYR

Salget av anleggsmaskiner gikk ned med 10,6 prosent i 3. kvartal

Så langt i år viser salgsstatistikken en tilbakegang på 2,4 prosent, mens det for tredje kvartal isolert er en nedgang i salget på hele 10,6 prosent sammenlignet med 2022. Også andelen av nullutslippsmaskiner fortsetter å falle.

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Bauma
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
17. okt. 2023 - 10:22

Hittil i 2023 er det solgt 3.394 nye anleggsmaskiner. I tillegg fortsetter tilbakegangen på salg av gravemaskiner med nullutslipp, som så langt i år viser en nedgang på 27,1 prosent.

Direktør i Maskingrossisternes Forening, Tone ML Grøstad. <i>Foto:  Bjørn Olav Amundsen</i>
Direktør i Maskingrossisternes Forening, Tone ML Grøstad. Foto:  Bjørn Olav Amundsen

– Det har vært ventet en nedgang i nysalget av anleggsmaskiner, og Norge følger den europeiske trenden. Mens det etter første halvår var relativt likt 2022, ser vi i tredje kvartal isolert en tilbakegang, sier adm. dir. i Maskingrossisternes Forening, Tone ML Grøstad.

I tredje kvartal ble det solgt 364 gravemaskiner på belter, som er relativt likt samme kvartal i 2022, da det ble solgt 369 totalt. Samtidig kan vi se at salget av gravemaskiner på hjul fortsetter å øke i siste kvartal, da det totalt ble solgt 110 maskiner, mot 88 i 2022.

 
 

Gravemaskinene går tilbake

Akkumulert for de tre første kvartalene ble det solgt 1116 gravemaskiner på belter og 296 på hjul, mot 1290 på belter og 228 på hjul i samme periode i 2022.

– Vi ser i tredje kvartal en generell tilbakegang på gravemaskiner på belter under 24 tonn, hvor de største underkategoriene i denne størrelsen 8-11 tonn har en tilbakegang på åtte prosent og 14-16 tonn har en tilbakegang på 38 prosent. Når det gjelder maskiner over 24 tonn er det vekst i alle underkategorier og en dobling av maskiner over 40 tonn.

Nedgang for nullutslippsmaskiner

Utviklingen i nysalget av nullutslippsmaskiner fortsetter nedover, slik tendensen har vært etter toppåret 2021, hvor det ble solgt 86 elektriske gravemaskiner.

– For gravemaskiner ser vi en tilbakegang i 3. kvartal på 14,3 prosent og hittil i 2023 er fallet på 27 prosent. Enova skriver i programbeskrivelsen for den nye ordningen at «anleggsmaskiner står for en betydelig andel av Norges utslipp av klimagasser» og slår fast at gravemaskinene står for nesten 60 prosent av utslippene fra anleggsmaskiner, etterfulgt av hjullasterne som står for litt over 20 prosent. Det er derfor avgjørende for at Norge skal nå sine forpliktelser om utslippskutt at markedet for disse maskinene kommer i gang, sier Tone ML Grøstad i MGF.

MGF forventer en videre stagnasjon eller nedgang i salget i siste kvartal, og at denne vil fortsette gjennom 2024. Dette er på linje med prognosene CECE utarbeider for Europa.

 
 
En pall med laks gjøres klar til å lastes om bord i et fly. Spesielt flyfrakten til Kina økte kraftig i fjor.
Les også

Flyfrakten av sjømat til Kina økte kraftig tross flyforbud

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.