Riksrevisjonen: Dårlig styring har ført til mer godstransport på vegene

Det er kritikkverdig at myndighetene ikke har klart å styrke konkurranseevnen til sjø- og jernbanetransport, mener Riksrevisjonen.

Vegtransåprten av godt har siden 1990-tallet økt, mens målet var det stikk motsatts, slår Riksrevisjonen fast.
Vegtransåprten av godt har siden 1990-tallet økt, mens målet var det stikk motsatts, slår Riksrevisjonen fast. Foto: NTB Scanpix
NTB
27. feb. 2018 - 13:23

Målet om å overføre godstransport over lange avstander fra veg til sjø og jernbane er ikke fulgt opp med aktiv styring og effektive tiltak, konkluderer Riksrevisjonen i en rapport de la fram tirsdag.

– Vegtransporten har økt i volum og styrket sin samlede konkurranseevne i pris, tid og fleksibilitet. Å få til en overføring til sjø og bane krever en mer styrt og samlet strategi med oppfølging og tiltak som virker, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Det har helt siden 1990-tallet vært et mål å få overført mest mulig langtransport av gods fra veg til sjø og jernbane. Riksrevisjonens undersøkelse for perioden 2010–2015 viser at utviklingen har gått i motsatt retning: Vegtransport av stykkgods på strekninger over 300 kilometer med nærhet til havn eller jernbaneterminal har økt like mye eller mer enn transport på sjø og jernbane.

– Samferdselsdepartementet har ikke innhentet god nok informasjon til å kunne styre utviklingen godt nok. Verken Jernbaneverket, Kystverket eller departementet har satt konkrete resultatmål eller hatt informasjon om hvorvidt tiltak som er satt i verk for overføring av godstransport til sjø og bane, har hatt effekt, konstaterer Foss.

(©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.