PROSJEKTER

Rask og rimelig veibygging på Fosen

Her har det gått radig unna, og det til en hyggelig pris.

Her ved Osen sentrum starter nyveien.
Her ved Osen sentrum starter nyveien. Foto: Martin Midttømme, Trøndelag fylkeskommune
7. juni 2020 - 14:33

(Denne reportasjen står også på trykk i Våre Veger nr. 5 i 2020. Trykk her for å bestille abonnement på bladet.)

Strekningen går grovt fortalt fra Osen sentrum og nordøstover oppover Steinsdalen, mot kommunegrensa til Namsos.

Her er det snakk om rekke parseller som er fornyet og utvidet i bredden. Hovedkontrakten består av sju parseller over 7,5 kilometer, og flere av dem sto ferdige fram til desember i fjor. Rundt 1. juni ble de siste delene av hovedprosjektet ferdig.

Vis mer

Og så var det – av alle ting – penger til overs, og prosjektet har nærmest i samme slengen kunnet oppgradere ytterligere 6,5 kilometer som en fortsettelse av hovedprosjektet. De strekningene, de såkalte tilleggsparsellene, skal stå ferdige rundt 1. oktober i år.

TU-redaktør Jan Moberg er enig med Dag O. Hessen i at kjernekraft er den minste av flere onder.
Les også

Hessens atomkraft-omvending slo ned som en bombe. Flere bør tenke som ham

 

Og enda blir det litt til

Og ikke nok med det: I et spleiselag mellom Osen kommune og Trøndelag fylkeskommune skal det lyses ut en ekstra liten kontrakt med ramme på rundt 12 millioner kroner til videre utbedring. Så det kommer nok til å være aktivitet på fylkesvei 715 i Osen ut året.

– Midlene er brukt godt, og vi har hatt et godt samarbeid med Røstad Entreprenør, som har restaurert og breddeutvidet 6,5 og 7,5 kilometer. Så godt som hele Steinsdalen i Osen får ny vei, sier byggeleder Tore Skånøy i fylkeskommunen til Våre Veger.

På flere av parsellene som er restaurert, er det skiftet ut masser, og veien er fornyet og utvidet i bredden.

– Mye er nærmest å betrakte som ny vei. Så langt har vi lykkes med det meste, og vi håper at vi får en god avslutning på det hele, sier Skånøy.

– Et veldig artig prosjekt å være med på, sier han.

NHH-professor Lars Sørgard legger frem Energikommisjonens rapport onsdag formiddag.
Les også

Statlig batteri-støtte: – Det har jeg et stort problem med

 

Overraskelse i fjellskjæring

– Ingen overraskelser?

Bergsikring ved Skarvåsen i april 2020. <i>Foto:  Martin Midttømme, Trøndelag fylkeskommune</i>
Bergsikring ved Skarvåsen i april 2020. Foto:  Martin Midttømme, Trøndelag fylkeskommune

– En uforutsett sak dukket opp, uten at det bød på så store kostnader. Vi har ei 80 meter lang fjellskjæring på parsellen som heter Skarvåsen, og den har gitt litt utfordringer. Når underentreprenør Visinor begynte å bore, så viste det seg at fjellet var mye dårligere enn beregnet. Hadde vi visst det på forhånd, så hadde vi vel heller sprengt bort hele skiten. Men nå ble det til at entreprenøren boret inn 15 meters stag, og måtte så vente til det ble passelig temperatur før de kunne legge på nett og sprøytebetong. Så det ga litt forsinkelse. Akkurat den parsellen skulle vært klar i begynnelsen av desember i fjor. Men strekningen består av helt ny vei, og gamleveien er fortsatt åpen, så vi gjorde oss ferdige med den parsellen. Åpning var i midten av mai, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Forøvrig har det vært godt fokus på sideareal og ikke minst dyrket areal. Vi skal summere opp i en oversikt over hvor mye vi har henholdsvis bygd ned og tilført av dyrket areal langs veien. Jeg tror regnestykket kan ende i pluss for det dyrkede arealet, sier han.

– Vegvesenet har bygd veger på Fosen en ti års tid nå, og prosjektene har gitt mye god vei for pengene. Det har vært så suksessrikt at fylket følger den samme modellen. Et viktig poeng er å se på mulige synergier. I Steinsdalen har vi fått brukt overskuddsmassene i egne anlegg, sier han.

Selv om det finnes mange tekniske løsninger, må lekkasjesøker Tony Sturle Karlsen av og til gripe til en grunnleggende metode: En stang som plasseres på vannledningen for å lytte etter lekkasjer.
Les også

Tar i bruk gammel teknologi: 32 prosent av drikkevannet forsvinner i lekkasjer

– Vår største kontrakt

Her er det blitt mye vei for pengene. Traseen langs indre Almlifossen. <i>Foto:  Martin Midttømme, Trøndelag fylkeskommune</i>
Her er det blitt mye vei for pengene. Traseen langs indre Almlifossen. Foto:  Martin Midttømme, Trøndelag fylkeskommune

– Tilleggsikringen i fjellskjæringen ved Skarvåsen var krevende. Ellers har det gått veldig bra med hele prosjektet. Alt har gått etter planene og vi har hatt et godt og ryddig forhold til byggherren, sier Jon Selleæg i Røstad Entreprenør.

– Med rundt 90 millioner i opprinnelig kontraktsverdi er dette den største kontrakten vi har hatt. Det har vært to travle år i 2018 og 2019, sier han.

– Mange prosjekt er gjennomført i Fosenvegene nå, og det er snakk om mye penger. Men etter det jeg hører er alt utført innenfor budsjett og uten konflikter mellom byggherre og entreprenør. Så vi kan jo kanskje høste litt erfaring, og stille dette spørsmålet: Hva er gjort her på Fosen som ikke er gjort andre steder?

Hva som vil skje med den gjenstående 14 kilometer lange E18-strekningen, er høyst usikkert.
Les også

Brukte en halv milliard på planlegging av ny E18 – nå har hele prosjektet stoppet opp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.