Tre personer omkom i sprengningsulykke ved riksvei 7 ved Geilo i september 2014. Nå har politiet henlagt saken.
Tre personer omkom i sprengningsulykke ved riksvei 7 ved Geilo i september 2014. Nå har politiet henlagt saken. (Bilde: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Politiet henlegger sprengningsulykke

Politiet henlegger saken der tre personer omkom i en sprengningsulykke på riksveg 7 i Geilo i september 2014.

Eksplosjonen skjedde 3. september i forbindelse med sprengning under arbeidet med en ny jernbaneundergang i Geilo sentrum.

Tre personer omkom, og to ble lettere skadd. De tre som døde arbeidet med sprengningen og var ansatt i foretaket som utførte sprengningsarbeidet.

Torsdag opplyser politiet at saken er henlagt på grunn av bevisets stilling.

Har et godt bilde

I en pressemelding opplyser Sør-Øst politidistrikt at de har fått et godt bilde av hva som har skjedd, og at ulykken skjedde i forbindelse med lading.

I meldingen står det at boringen i utgangspunktet var avsluttet da ulykken skjedde, men at boreriggen ble kjørt tilbake til området hvor ladingen pågikk, mest sannsynlig for å bore opp tette hull.

«Det kan legges til grunn at det har oppstått en innvending detonasjon i borestanga etter at det har kommet dynamitt inn i spylerøret på denne. Detonasjonen medførte at borestanga revnet og splinter fra denne traff en større mengde dynamitt som lå på bakken», står det i meldingen.

Politiet kan ikke med sikkerhet si hvorfor dette skjedde.

«Det må ha vært dynamitt inne i spylerøret, men vi vet ikke årsaken til dette. Vi vet heller ikke den direkte årsaken til at dynamitten inne i spylerøret detonerte», skriver politiet videre.

Vet for lite

Politiet har vurdert hvorvidt sprengningsselskapet hvor de tre omkomne var ansatt skal gis en foretaksstraff. Konklusjonen er at de vet for lite om årsaksrekken til at det er naturlig å straffe foretaket eller andre i saken.

«Det kan ikke utelukkes at eventuelle feil som er gjort av en eller flere av de omkomne er av en slik art at foretaket ikke bør straffes», skriver politiet.

Det er ikke avdekket andre feil eller mangler begått av sprengningsforetaket eller andre involverte i denne saken som vurderes å ha hatt betydning for utfallet av ulykken.

Byggherren ble i etterkant anmeldt av Arbeidstilsynet for brudd på byggherreforskriften. Det er foreløpig ikke tatt noen avgjørelse i denne saken. «Forholdene anses ikke å ha innvirket på selve ulykken», opplyser politiet. (©NTB)

Forsiden akkurat nå