INDUSTRI

Øker støtten til eksport

Regjeringen venter økning i søknader for eksportkreditt og øker rammene.

STØTTE: Norske eksporbedrifter trenger både lån og garantier for å eksportere sine produkter. Rammene økes i 2013. Bildet er fra Rolls-Royce i Ulsteinvik.
STØTTE: Norske eksporbedrifter trenger både lån og garantier for å eksportere sine produkter. Rammene økes i 2013. Bildet er fra Rolls-Royce i Ulsteinvik.
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
8. okt. 2012 - 10:38

Garanti-instituttet for Eksportkreditt, GIEK, får økt rammen fra 120 til 135 milliarder kroner. Det skal gi flere eksportbedrifter  mulighet til å få sine produkter ut av landet og inn på nye markeder.

Tidligere i år ble Eksportkreditt Norge opprettet for å videreføre arbeidet til Eksportfinans, som måtte avvikles for å holde seg innenfor EUs regelverk.

Les alt om statsbudsjettet på vår temaside.

Konkurransehjelp

Eksportkreditt Norge AS sørger for at norsk industri kan få konkurransedyktige eksportkreditter.

Eksportkredittgarantier fra GIEK (Garanti-instituttet for eksportkreditt) er essensielle for å oppnå eksportlån, både hos det nyopprettede selskapet Eksportkreditt Norge og hos andre aktører.

Rolls-Royce-glede

Rolls-Royce Marine produserer en rekke ulike typer skipsutstyr og motorer, både til norske og internasjonale kunder. Rammevilkårene er viktige.

 

-Økte rammer for GIEK er bra for oss og våre kunder. Når den økonomiske situasjon i Europa er usikker, er det vanskeligereå få lån i ordinære banker, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk i Rolls-Royce Marine.

Runde på runde

For å kunne møte en forventet økning i etterspørselen, har regjeringen foreslått å øke rammen til GIEKs hovedordning (Alminnelig garantiordning) flere ganger. I 2005 var rammen på 40 milliarder kroner, opplyser Nærings- og andelsdepartementet.

– Regjeringen er opptatt av å sørge for stabile rammebetingelser for norsk eksportindustri, og statlig støttede eksportkreditter spiller en sentral rolle i finansieringen av norsk kapitalvareeksport. Vi tar norske eksportørers behov for konkurransedyktig finansiering på alvor. Statlig eksportfinansiering var viktig da finanskrisen i 2008 skapte stor usikkerhet for norske eksportører. Det fortsetter å være viktig i dagens bilde, med den usikre situasjonen ellers i Europa, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en pressemelding.

Flere lån

I tillegg til å utvide GIEK-rammen, viderefører Regjeringen også  finansieringstilbudet til Eksportkreditt Norge as. Giske anslår cirka 28,5 milliarder kroner til nye eksportlån i 2013.

Da selskapet ble etablert, annonserte regjeringen at den ikke vil sette noen øvre ramme for lånetilsagn – alle søkerne som kvalifiserte for lån, ville få tilbud om det.

Drift

 I 2013 har Eksportkreditt Norge AS sitt første fulle driftsår, og regjeringen foreslår et drifts- og investeringstilskudd på 110 millioner kroner.

Det er tilstrekkelig til at selskapet kan gi rask og profesjonell oppfølging av sine kunder.

Les også: – Tidenes løft for vei og bane

Smører budsjettet med 125 oljemilliarder

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Forskningsfartøy kan gi ny kunnskap om Arktis  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.