NYHETER

Nytt el-utstyr i tre tunneler på E134

Det elektriske utstyret i tre tunneler på E134 langs Åkrafjorden er modent for utskifting. Tunnelene har en samlet lengde på vel tre km. 20. november er datoen å merke seg for dem som vil ha jobben.

Den 1 518 meter lange Fjæratunnelen innerst i Åkrafjorden er den lengste av de tre tunnelene som skal få nytt elektrisk utstyr. (Foto: Google)
Den 1 518 meter lange Fjæratunnelen innerst i Åkrafjorden er den lengste av de tre tunnelene som skal få nytt elektrisk utstyr. (Foto: Google)
7. okt. 2013 - 10:16

De tre tunnelene er Fjæra-, Langfoss- og Glymjetunnelen. De har lengder på henholdsvis 1 518, 726 og 809 meter. Alle går langs sørsiden av Åkrafjorden i Etne kommune i Sunnhordland.

Oppdraget er omfattende.  Den som får kontrakten skal blant annet føre opp fire tekniske bygg i dagen og levere og montere tre hovedtavler, tre nødstrømstavler, tre UPS, tre trafoer, 628 lysarmaturer, 24 nødstasjonsskap, tre telefonsentraler, 30 nødtelefoner, 29 innvendig belyste skilt, 3,7 km fiberkabel, 25,2 km sterkstrømskabel og 3,1 km kabelbru.

Tunnelene ble tatt i bruk på 80-tallet. Normal slitasje over årenes løp er ikke den eneste årsaken til at så mye utstyr må skiftes ut. Tunnelene er utstyrt med EX-kabler som er mye brukt av e-verkene i luftstrekk. De ble også brukt i tunneler på 80- og 90-tallet, men erfaringene derfra er ikke gode. Det har blitt mange jordfeil og strømbrudd med slike kabler i tunneler.

Innen 15. juni neste år må jobben være gjort. Mens arbeidet pågår blir det noen begrensninger i trafikken på E134 om natten.

 

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.