TRAFIKK OG ITS

SE VIDEO: Ny type veikryss er både bedre og billigere - betaler seg inn på tre år

Danskene er svært fornøyd med nytt og mer effektivt toplanskryss.

Illustrasjon: Vejdirektoratet, Danmark
28. mars 2019 - 11:06

Det kalles Danmarks første "dynamiske ruderanlegg", og ligger sør for Odense på Fyn.

Se video av hvordan anlegget fungerer nederst i artikkelen.

Utformingen av anlegget gjør at bilistene kan komme seg raskere gjennom toplanskrysset ved å bytte kjørefelt på nivået over motorveien. Dermed kan bilistene svinge til venstre ned på motorveien uten å møte annen trafikk, og samtidig blir det bedre plass til bilene over alt, heter det i en omtale hos danske Mobilitech (krever abonnement).

Gevinst: Ti millioner kroner

Etter halvannet års bruk har Vejdirektoratet evaluert trafikkanlegget. Departementet konkluderer i en pressemelding med at anlegget avvikler økt trafikk raskere enn tradisjonelle rampekryss. Det gir en årlig samfunnsøkonomisk gevinst på ti millioner kroner.

Økt trafikk: Trafikken gjennom anlegget har økt med 12 prosent på to år. Det nye anlegget avvikler mer trafikk enn det gamle, og forskjellen er særlig stor i rushtidene.

Kortere reisetid: Reisetiden for trafikantene som ferdes gjennom anlegget er markant redusert.

Samfunnsøkonomi: Den reduserte reisetiden gir en årlig gevinst på vel ti millioner kroner. Anlegget kostet 29 millioner, og har dermed betalt seg på tre år.

Korrekt bruk av anlegget: Trafikkavviklingen er tilfredsstillende. De aller fleste trafikantene (99,6 prosent) forstår hvordan de skal plassere seg i det mest hensiktsmessige kjørefeltet. Ombygningen har ikke resultert i ulykker.

 

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.