SE VIDEO: Ny type veikryss er både bedre og billigere - betaler seg inn på tre år
(Illustrasjon: Vejdirektoratet, Danmark)

SE VIDEO: Ny type veikryss er både bedre og billigere - betaler seg inn på tre år

Danskene er svært fornøyd med nytt og mer effektivt toplanskryss.

Det kalles Danmarks første "dynamiske ruderanlegg", og ligger sør for Odense på Fyn.

Se video av hvordan anlegget fungerer nederst i artikkelen.

Utformingen av anlegget gjør at bilistene kan komme seg raskere gjennom toplanskrysset ved å bytte kjørefelt på nivået over motorveien. Dermed kan bilistene svinge til venstre ned på motorveien uten å møte annen trafikk, og samtidig blir det bedre plass til bilene over alt, heter det i en omtale hos danske Mobilitech (krever abonnement).

Gevinst: Ti millioner kroner

Etter halvannet års bruk har Vejdirektoratet evaluert trafikkanlegget. Departementet konkluderer i en pressemelding med at anlegget avvikler økt trafikk raskere enn tradisjonelle rampekryss. Det gir en årlig samfunnsøkonomisk gevinst på ti millioner kroner.

Økt trafikk: Trafikken gjennom anlegget har økt med 12 prosent på to år. Det nye anlegget avvikler mer trafikk enn det gamle, og forskjellen er særlig stor i rushtidene.

Kortere reisetid: Reisetiden for trafikantene som ferdes gjennom anlegget er markant redusert.

Samfunnsøkonomi: Den reduserte reisetiden gir en årlig gevinst på vel ti millioner kroner. Anlegget kostet 29 millioner, og har dermed betalt seg på tre år.

Korrekt bruk av anlegget: Trafikkavviklingen er tilfredsstillende. De aller fleste trafikantene (99,6 prosent) forstår hvordan de skal plassere seg i det mest hensiktsmessige kjørefeltet. Ombygningen har ikke resultert i ulykker.

 

Forsiden akkurat nå