DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Nok å gjøre for driftskontraktørene: Ras og stengte veier på Vestlandet

Dårlig vær har skapt problemer flere steder.

Riksvei 13 over Vikafjellet var blant vestlandsveiene som var stengt mandag formiddag.
Riksvei 13 over Vikafjellet var blant vestlandsveiene som var stengt mandag formiddag. Foto: Statens vegvesens webkamera
30. des. 2019 - 13:11

Flere veier er fortsatt stengt, og bygda Fresvik i Sogn og Fjordane er isolert etter det dårlige været på Vestlandet søndag og natt til mandag.

Flere fylkesveier og fjelloverganger ble stengt søndag på grunn av uværet. Mandag ettermiddag var flere åpnet, men noen er fremdeles stengt. Det gjelder blant annet riksvei 13 over Vikafjellet, som ble stengt på grunn av uvær og flom søndag. Ny vurdering skal gjøres mandag klokken 16. Fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal ble åpnet litt før klokken 9 etter å ha vært stengt siden søndag.

Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er åpnet, men det kan bli innført kolonnekjøring på kort varsel. Det samme gjelder riksvei 15 over Strynefjellet og riksvei 16 over Filefjell.

På riksvei 7 over Hardangervidda er det innført kolonnekjøring. Veien kan bli stengt på kort varsel.

Les også

Glatte veier, innstilte ferger

Vegtrafikksentralen advarer om svært glatte veier på flere av fjellovergangene og oppfordrer større kjøretøy til å bruke kjetting.

Det er ikke meldt om alvorlige ulykker med personskader, men riksvei 7 over Hardangervidda var stengt en periode etter en bilulykke. Veien ble åpnet igjen ved 3-tiden natt til mandag.

Mandag morgen meldte flere fergeselskaper på Vestlandet om innstilte ruter på grunn av uvær og stormvarsel. Blant annet er fergene mellom Kvanne og Rykkjem og mellom Edøya og Sandvika i Møre og Romsdal innstilt inntil videre.

I Trondheim blir det kjørt buss for båt ettersom hurtigbåten mellom Trondheim og Kristiansund er innstilt på deler av strekningen. Båten går derfor kun til Brekstad. Passasjerer som skal til Kristiansund, må ta rutegående buss fra Trondheim, mens strekningen Trondheim-Sandstad kjøres med innleid buss, opplyser FosenNamsos Sjø.

Les også

Stor fare for skred

NVE utstedte før helgen et oransje farevarsel for jordskred i både Hordaland, Sogn og Fjordane og deler av Møre og Romsdal. Jordskredvarselet opprettholdes på samme nivå mandag, og i tillegg er snøskredvarselet for Indre Fjordane, Voss og Hardanger nå på rødt nivå.

Det kom mye regn mandag morgen, og høye temperaturer og mye vind fører derfor til stor snøsmelting. Utover dagen er det ventet at nedbøren vil avta noe.

I tillegg er det utstedt varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare på gult nivå for deler av Trøndelag, Nordland og Sør-Troms.

Les også

200 isolert i Fresvik

Fylkesvei 5602 mellom Fresvik og Feios i Vik kommune ble stengt søndag på grunn av steinras og fare for ras. Det samme gjelder fylkesvei 5600 mellom Arnafjord og Vikøyri. Ingen ble skadd i raset.

Det skal foretas en ny vurdering om veiene kan åpne klokken 16 mandag.

Rundt 200 innbyggere i Fresvik er fortsatt isolert som følge av raset. Mange er også uten strøm, og det er usikkert når den kommer tilbake.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.