ASFALT

Noe nedgang i asfaltproduksjonen så langt i år

Året startet med en nedgang i de statlige asfaltbudsjettene på 25 prosent. Men ved utgangen av september viser produksjonstallene fra entreprenørene en reduksjon fra fjoråret på ti prosent.

Asfaltfabrikkene har ved utgangen av september produsert det laveste volumet siden 2007.
Asfaltfabrikkene har ved utgangen av september produsert det laveste volumet siden 2007. Foto: Jarle Skoglund
23. okt. 2023 - 09:36

Det var forventet at totalvolumet av asfalt i år ville bli noe lavere enn fjoråret. Faktisk har det vært en jevn nedgang i omsetningen for asfalt siden toppårene 2017 og 2019. Ifølge de siste tallene fra EBA for 3. kvartal i år, må man helt tilbake til 2006 for å finne lavere tall enn i år.

I revidert nasjonalbudsjett i mai la regjeringen hele 1,2 milliarder kroner i bordet til riksveiene, der over en milliard kroner var øremerket til vedlikeholdet. Disse pengene havner ut på veiene denne høsten som fersk asfalt, men om det er nok til å utgjøre en vesensforskjell på totalproduksjonen for året under ett, gjenstår å se.

Mens det ved utgangen av september i fjor var produsert 4.735.000 tonn, havnet årets produksjon 475.000 tonn lavere. Det er en nedgang på ti prosent.

En av ambisjonene som asfaltbransjen har satt seg, er å øke produksjon og legging av såkalt LTA-asfalt. Det står for lavtemperaturasfalt, asfalt som produseres under lavere temperatur og som dermed reduserer utslippene av CO2. Tallene viser at det så langt i år er produsert omtrent det samme som i fjor, som som ligger noe under ambisjonsnivået til entreprenørbransjen.

Jarle Skoglund
Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.