DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Mindre skader enn fryktet: E39 åpner trolig natt til torsdag

Håp om å slippe nytt kaos i morgenrushet.

Geoteknikere undersøker åstedet for vannlekkasjen i Sandviken i Bergen. Hovedinnfartsåren inn til byen nordfra er stengt og fører til store trafikkproblemer.
Geoteknikere undersøker åstedet for vannlekkasjen i Sandviken i Bergen. Hovedinnfartsåren inn til byen nordfra er stengt og fører til store trafikkproblemer. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix
27. nov. 2019 - 14:34

Skadene er ikke så store som først fryktet etter vannlekkasjen i Bergen, opplyser Statens vegvesen etter å ha undersøkt veien med geotekniker. Og E39 vil derfor trolig åpnes natt til torsdag. Men stengingen har ført til kaos i trafikken.

– De evakuerte er nødt til å vente en stund til. Vi skal ha inn en ny geolog som skal vurdere grunnen. Vi snakker om ut onsdag i første omgang, sier politiets innsatsleder Ivar Kvant til NRK.

Avdelingsdirektør Grethe Vikane i Statens vegvesen opplyser imidlertid at de håper å kunne åpne veien i løpet av kvelden og natta, slik at ting vil gå som normalt torsdag morgen. Vegvesenet opplyser at det vil ta 12 timer å få reparert vannledningen.

En rekke nødetater ble sendt til Sandviken i Bergen tirsdag kveld da beboere i området meldte at det fosset vann ut av muren som går nedenfor E39. Anslagsvis 750.000 liter vann har lekket ut.

Lekkasjen har ført til at E39 retning sør mot Bergen er stengt mellom bomstasjon i Sandviken og avkjørsel fra E39 mot Bergen sentrum.

HAV Group har designet fergene til Fjord1 og skal levere elektriske og autonome system og funksjoner. Fergene skal inn på E39 Lavik-Oppedal i september 2026. Fergene tar 120 PBE og 399 passasjerer. De bygges ved Tersan i Tyrkia.
Les også

Fjord1: : Velger Tyrkia som byggested for selvkjørende ferger

Kaos i trafikken

E39 i Sandviken har omtrent 50.000 passeringer daglig. Stengingen av veien får dermed følger for alle som skal til og fra nordlige deler av Bergen. Det er omkjøring via Arna og Hardangervegen. I morgentimene var trafikkaoset et faktum med sakte og stillestående køer.

– Vi har klart å få til en avvikling som kan fungere og få folk fram, men det er jo saktegående, sa Kristian Fauskan, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen vest til NTB onsdag morgen.

Til Bergens Tidende opplyser Fauskan imidlertid at onsdagens trafikkaos etter forholdene har gått «noenlunde ok».

Innbyggere ble oppfordret til å reise kollektivt inntil E39 sørgående retning åpner igjen.

Det skal ta seks måneder å skifte strømledningene i Blixtunnelen.
Les også

Follobanen: Stenger deler av Blixtunnelen fra april til oktober

60 personer evakuert

I frykt for at masser kan rase ut, har 60 personer fra ti boliger i området blitt evakuert. Det er ukjent når de får vende hjem igjen.

Lekkasjen og det påfølgende trafikkaoset har også ført til at flere som skulle fly fra Bergen måtte kjøpe nye billetter, skriver Bergensavisen.

En tenkt autonom ferge i en norsk fjord, slik Rolls-Royce ser det for seg.
Les også

Avtalen klar om verdens første selvkjørende ferge – kommer på Vestlandet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.