Alt er klart for at brøytebilene skal finne veien i vinter.
Alt er klart for at brøytebilene skal finne veien i vinter. (Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen)

Mesta har satt opp èn million brøytestikker til denne vinteren

– Nå kan vinteren bare komme, sier konsernsjef for drift og vedlikehold i Mesta, Kristin Folge. Nå settes de siste av over en million brøytestikker ut på norske veier.

21.000 kilometer vei fra Porsanger i nord-øst til Åseral i sør har fått satt opp brøytestikker slik at det er mulig å brøyte veien når snøen kommer. En brøytestikke for hver 40. meter betyr at Mesta har satt ned over en million brøytestikker på norske veier.

Les også

Sikkerhet og framkommelighet

– Brøytestikkene gir sikkerhet for våre folk som er ute på veiene, slik at de får jobbet effektiv med å fjerne snøen. Det gjør at vi kan lage framkommelige veier og brøyte sikkert også når snøen kommer i store mengder, sier Kristin Folge.

Mesta arbeider på oppdrag fra fylkeskommunene og Statens vegvesen i driftskontrakter som går over flere år. Kontraktene handler ofte om helårsdrift av veiene.

Systematisk arbeid

Brøytestikkene settes ned etter nøye beregnet oppskrift. På rette strekninger skal det være 50 meter mellom hver stikke. Er det svingete vei, er det 30 meter mellom hver. I tillegg skal det være doble stikk før og etter rekkverk, og på spesielt værutsatte strekninger må stikkene settes på en bestemt måte.

– Stikkene gir viktig informasjon til brøytemannskapene, påpeker Folge.

Vis hensyn!

Kristin Folge i Mesta vil oppfordre alle bilister på veiene til å ta hensyn til mannskapet på veiene.

– Vi skal lage trygge veier for folk og vi skal skape en trygg arbeidsplass for våre ansatte, sier Folge. Hun ber derfor alle bilister om å være tålmodige når de ser Mesta-bilene og Mesta-folk i arbeid på veiene.

– Kjør saktere, kjør pent og passér oss med god avstand.

Så mange brøytestikker har Mesta satt ut:

88.000 i Finnmark

75.300 i Troms

83.000 i Nordland

42.000 i Trøndelag

164.000 i Møre og Romsdal

Nesten 190.000 i Vestland

Nesten 95.000 i Rogaland

Nesten 50.000  i Agder 

Omlag 140.000 i Telemark og Vestfold

Omlag 140.000 i Viken  

Over 100.000 i Innlandet

Les også

Forsiden akkurat nå