INDUSTRI

Meklingen i frontfaget fortsetter – fare for storstreik mandag

Søndag ettermiddag er det fortsatt ikke kommet noe resultat i meklingen i frontfaget. Over 14.000 arbeidstakere går ut i streik hvis partene ikke blir enige.

Riksmeklerne Mats Wilhelm Ruland (foran) og Richard Saue på vei til lunsj søndag under meklingen i frontfagsoppgjøret som går på overtid.
Riksmeklerne Mats Wilhelm Ruland (foran) og Richard Saue på vei til lunsj søndag under meklingen i frontfagsoppgjøret som går på overtid. Foto: Rodrigo Freitas
7. apr. 2024 - 14:44

«Oppdatert 17.45: Meklingen fortsetter», meldte Fellesforbundet på sine nettsider søndag ettermiddag. Forbundet varsler mer informasjon i løpet av «ettermiddag/kvelden».

Ved midnatt natt til søndag gikk den opprinnelige meklingsfristen i årets frontfagsoppgjør ut. Over 18 timer senere var det fortsatt ikke tilkjennegitt noe resultat.

 

– Partene ble enige om å mekle videre på overtid ved fristens utløp. Meklingen pågår fortsatt. Det innebærer at ansatte møter på jobb som vanlig, med mindre annen beskjed blir gitt, skrev Fellesforbundet på sine nettsider like over klokka 12 søndag.

En times tid senere ble riksmekler Mats Ruland observert på vei til lunsj.

Dersom ikke Fellesforbundet og Norsk Industri blir enige, blir 14.301 arbeidstakere tatt ut i streik fra mandag, og ytterligere 14.904 medlemmer fra torsdag klokken 6.

Det betyr at nærmere 30.000 medlemmer fra over 730 bedrifter kan bli tatt ut i streik i løpet av neste uke.

– Må jobbe hardt fram til alt er løst

Da det ble klart at meklingen gikk mot overtid, sa Ruland til NRK at det gjensto en del temaer som de måtte bruke de kommende timene på å løse. Han ønsket ikke kommentere hvilke temaer som er de vanskeligste, men sier at det er flere spørsmål.

Allerede en time før fristen gikk ut, varslet Ruland at meklingen kom til å strekke seg ut i de små nattetimer.

– Her vil natten bli tatt i bruk, og det er nok ingen som vil få noen pauser de kommende timene. Her må vi jobbe hardt på fram til alt er løst, sa Ruland til VG.

Parat mekler fortsatt

Heller ikke Parat kom til enighet med Norsk Industri før fristen ved midnatt.

– Vi fortsetter langt på overtid. Vi mekler fortsatt i håp om å komme til enighet, men så langt er ikke det oppnådd, sier kommunikasjonssjef Trygve Bergsland i Parat til NTB.

Arbeidstakerorganisasjonen har så langt varslet at den tar ut 1064 arbeidstakere i første del av en eventuell streik.

Parat har så langt ikke varslet et nytt uttak, men skriver at det kan komme når som helst, og at det vil bli gitt med fire dagers varsel.

I tillegg til reallønnsøkning krever både Parat og Fellesforbundet penger til etter- og videreutdanning av de ansatte.

Ukjent for offentligheten

Den tvungne meklingen har pågått siden onsdag formiddag etter at partene måtte erkjenne at de ikke kom til å bli enige uten riksmeklerens hjelp.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det er fortsatt ukjent for offentligheten hvor mye Fellesforbundet krever i lønnstillegg i år. Men forbundsleder Jørn Eggum har gjort det klart at de må ha en lønnsøkning som ligger over prisveksten. Det kan bety et oppgjør på rundt 5 prosent.

Ruland har ikke ønsket å si noe om hvor stor avstanden er mellom partene. Han påpekte onsdag at situasjonen i årets oppgjør er krevende siden det har gått flere år uten reallønnsøkning og vi er inne i en dyrtid som mange kjenner på lommeboken.

Frontfagsoppgjøret gjelder konkurranseutsatt industri, og resultatet her danner en norm som bortimot hele det organiserte arbeidslivet respekterer og følger. Hensikten er å sikre en lønnsdannelse som er nokså lik mellom yrkesgruppene og som skal holde prisveksten i sjakk, arbeidsledigheten lav og ikke bidra til å svekke konkurransekraften internasjonalt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.