190 000 besøkte Bauma China da den sist ble arrangert i 2014.
85 prosent av de besøkende er kinesiske, og også nordmenn finner veien til den populære maskinutstillingen i Shanghai.
Et totalt utstillerareal på 300 000 kvadratmeter gir plass for både stort og smått, inne og ute.
Komplette asfalt- og betongfabrikker er bygget på messeområdet. Her skal ingen ting overlates til fantasien.
Koreanske Hyundai er godt på plass i det kinesiske markedet, med blant annet tre, egne fabrikker.
Sany er Kinas nest største maskinprodusent.
XCMG er den største maskinprodusenten fra kina, som gir dem 8.plass i verdenssammenheng.
SDLG fikk Volvo med på eiersiden i 2007, som har styrket merket både på hjemmebane og internasjonalt.
Denne maskinskulpturen hos Lovol har god stoppeffekt for publikum.
Sunward har vært i Norge noen år, men med en omskiftelig tilværelse hos flere forskjellige forhandlere.

Asiatisk maskinfest i gang

I går åpnet Bauma China dørene i Shanghai, med et utbud av maskiner og utstyr fra over 2500 utstillere. Her kan du se vår omfattende billedkavalkade fra åpningsdagen.

Shanghai-utstillingen er blitt et yndet reisemål også blant europeiske bransjefolk, og også endel nordmenn finner vegen til Bauma China når det arrangeres hver annet år. 

Sist denne messen ble arrangert i 2014, var det totalt 190 000 besøkende rundt 3 000 utstillere. Selv om arrangørene ikke vil si noe offisielt om det, antas tidene i det kinesiske anleggsmarkedet gjør at besøkstallet denne gang trolig blir litt lavere.

Uansett er dette det største og viktigste utstillingsvinduet av maskiner og utstyr som er tilgjengelig på det enorme kinesiske markedet. Alle store internasjonale aktører er på plass. For enten har de innledet samarbeid med eksisterende kinesiske produsenter, eller så er de på plass med  egen produksjon i landet for å dekke den innenlandske etterspørselen.

 

Tredje største i verden

På verdensbasis er Kina i dag det tredje største maskinproduserende landet i verden, etter USA og Japan. Landets andel utgjør ca 14 prosent av verdensproduksjonen.

XCMG er største enkeltprodusent, med et salgsvolum i fjor på 6 151 maskiner. Det ga en 8. plass på fjorårets ranking av verdens største produsenter.  På 9.plass er Sany med 5424 solgte enheter, mens Zoomlion inntar 11. plassen med 4373 maskiner. 

På toppen av lista ligger Cat som til sammenligning solgte 28 283 maskiner, med Komtasu på andreplass med 16 877 maskiner.

 

Trangere tider

Avtakende etterspørsel etter råvarer i Kina, i kombinasjon med sterk vekst på tilbudssiden har de siste årene bidratt til å skape lavkonjunktur i råvaremarkedene, og spesielt petroleumsprisene. 

Og selv om Kinas økonomi fortsatt er temmelig lukket, har de økonomiske svingningene påvirket også kinesiske myndigheters lyst og evne til å fortsette sine skyhøye investeringer i blant annet infrastruktur.

Inntil nylig var landet et utstillingsvindu for gigantiske veg- og jernbaneprosjekter, men dette har nå stoppet opp. Det har gitt anleggsbransjen en nedgang de siste årene, som i sin tur har påvirket produsentene av maskiner og utstyr.

De største kinesiske produsentene av anleggsmaskiner XGMA, Sany, LiuGong, Sunward for å nevne noen, for fire -fem år siden var på full fart inn i blant annet det europeiske markedet. Når de idag ikke er kommer særlig lengre, har det årsak i at deres økonomiske muskler i dag er vesentlig redusert. Det har gitt seg utslag i mindre fart i produktutviklingen, men også i satsingen på nye markeder.

Imidlertid regner de fleste med at Kina kommer sterkt tilbake, og at deres plass på verdenskartet som maskinproduserende land er kommer for å bli.

Forsiden akkurat nå