Lanserer støyskjermer i resirkulert plast med trippel miljøgevinst

Støyskjermene bygget av resirkulert plast demper støy, er et alternativ til tre-baserte skjermer. Samtidig skaper det verdier ut av plastavfallsproblemet. Det gir en trippel miljøgevinst, mener BD Samferdsel som står bak produktet.

En ny serie støyskjermer fra BD Samferdsel av resirkulert plast sparer miljøet for søppel og har lyddempende egenskaper av høy klasse. Her fra Orkland Travbane.
En ny serie støyskjermer fra BD Samferdsel av resirkulert plast sparer miljøet for søppel og har lyddempende egenskaper av høy klasse. Her fra Orkland Travbane. Foto: BD Samferdsel
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
22. mars 2022 - 13:02

Lydforurensning er noe mange tenker lite på før de selv blir berørt. BD Samferdsel har gjennom flere år utviklet støyskjerm-serien Traftech Silent som både absorberer og reflekterer støy.

Underveis har også ulike varianter av rammeverk i aluminium blitt utprøvd. Lanseringen skjer med et rammeverk hvor kundene som opsjon kan få 100 prosent resirkulert metall.

– Vi har etablert en unik prosess som forvandler plastsøppel til en 100 prosent resirkulert og faktisk også 100 prosent resirkulerbar produktportefølje. Støyskjermen er vedlikeholdsfri og har egenskaper i forhold til lyd som få om noen andre kan vise til, sier Auen, leder for BD Samferdsel.

246 plastflaske = 1 meter planke

Støyskjermelementene kommer i fire standardfarger. Overflaten kan være glatt eller med trestruktur. Til hver meter planke går det med plast tilsvarende 246 plastflasker, 955 plastposer eller 1232 yoghurtbegre.

Ett tonn elementer sparer kloden for produksjon av plast som ville ha medført utslipp på 1,66 tonn CO2, energiforbruk på 98 millioner KJ energi, forbruk av 262 liter oljeråvare og 23 m3 plastsøppel.

– Vi har de siste årene sett økende priser på trelast. Ved å velge plastavfall som råstoff styrer vi unna prisrisikoen dette innebærer og bidrar samtidig til at tre kan brukes til miljøvennlige bygninger i stedet for til infrastruktur,, sier Auen.

Han legger til at levetiden for resirkulert plast er to til tre ganger lengre enn for treskjermer.

Levetiden for resirkulert plast er to til tre ganger lengre enn for treskjermer. <i>Foto:  BD Samferdsel</i>
Levetiden for resirkulert plast er to til tre ganger lengre enn for treskjermer. Foto:  BD Samferdsel

Mange valgmuligheter

Det ligger i sakens natur at støyskjermer anvendes der folk ferdes, bor og oppholder seg. I utformingen har BD Samferdsel derfor lagt stor vekt på utseende med mange valgmuligheter. Valgmulighetene gjør det mulig å passe skjermene godt inn i lokalmiljøet.

I FoU-prosjektet Utforming av støytiltak med fokus på fremtidig vedlikehold har Statens vegvesen grepet fatt i utfordringer tilknyttet vedlikehold og vedlikeholdskostnader tilknyttet en voksende mengde konstruksjoner mot støy.

Traftech Silent trenger ikke vask, etterbehandling med beis/maling og kan skjules helt med krypbeplantning ettersom støyskjermserien er fri for råte og knapt påvirkes av muggsopper.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.