COVID19

Koronakrisen: Noe må gjøres før framtidas ingeniører hopper av studier

Utdanningsminister Henrik Asheims såkalte redningspakke holder ikke mål. Studentene får offentlig kredittkort framfor inntektssikring, og noen faller helt utenfor.

Studentleder Ole Marius Svendsen og president Trond Markussen i Nito.
Studentleder Ole Marius Svendsen og president Trond Markussen i Nito. Foto: Nito
Av studentleder Ole Marius Svendsen og president Trond Markussen i Nito.
29. mars 2020 - 21:48

De fleste studenter jobber ved siden av studiene fordi studielånet ikke er tilstrekkelig til å leve av. Nå har mange blitt oppsagt eller permittert.

Studenter får ikke de samme rettighetene som ordinære arbeidstakere fordi de er studenter. De har ikke rett til dagpenger, uansett hvilken lønn eller stillingsprosent de har hatt. Bare blant Nito Studentenes 13.000 medlemmer er omtrent 4000 permitterte. I Norge er det 300.000 studenter, og det er svært alvorlig at disse skal ha vesentlig dårligere rettigheter enn vanlige arbeidstakere i den situasjonen vi er i. 

Regjeringens løsning er at studenter kan søke om 26.000 kroner mer i lån. Dette øker gjeldsbelastningen til studentene istedenfor å gi kompensasjon for tapt inntekt.

Nito og Nito Studentene forventer en krisepakke til studentene som hjelper dem gjennom krisen, men ikke øker lånet deres. Det er ikke riktig at studenter skal ha dårligere rettigheter ved bortfalt inntekt enn befolkningen for øvrig.  

Anders Hatlelid (t.v.) har en master i data science, Martin Heir i kybernetikk og robotikk og Sunniva Steiro i miljøfysikk. De er alle nyansatt i DNV Maritim og jobber med maskinlæring.
Les også

Ingeniørene Norge trenger nå

Mange faller utenfor

Asheims løsning er som et offentlig kredittkort, der hver krone til sist skal betales tilbake med renter. Riktignok er det bedre å gjøre noe enn ingenting. Tiltaket gir mange studenter en mulighet til å finansiere livsoppholdet på kort sikt. Men tiltaket er langt fra tilstrekkelig, og mange faller utenfor. 

Det er heller ikke blitt klargjort hva som skjer med studenter som får utsatt innlevering av masteroppgaver som må studere i juni og juli. Mange må prioritere sommerjobber for å klare seg økonomisk. Dersom Korona-situasjonen vedvarer over sommeren vil det føre til at studenter ikke lenger får sommerjobben som de normalt sett ville ha hatt. Nito Studentene er derfor bekymret for om krisepakken vil være tilstrekkelig i situasjonen mange opplever nå.  

For en del studenter kan det også synes som om det eneste alternativet nå er å melde seg av studiene for å få rett til dagpenger. Dette gjelder studenter som ikke har rett på studiestøtte. De har ingen inntektssikring nå, da de verken har rett på dagpenger eller støtte fra Lånekassen.  

Ser kun to løsninger

Nito og Nito-studentene mener det kun er to akseptable løsninger: Enten et betydelig stipend fra Lånekassen for å kompensere for tapt inntekt, som også må omfatte de som i utgangspunktet ikke har rett på studiestøtte, eller dagpenger på lik linje med andre arbeidstakere. Både prinsipielt og praktisk sett, er det siste helt klart en bedre løsning.

Dersom regjeringen ikke kommer med en bedre løsning for studentene gjennom dagpenger, så frykter vi at mange av våre medlemmer velger å avslutte studiene og at Norge dermed vil miste verdifull kompetanse i mange år fremover.  

Nito og Nito Studentene oppfordrer regjeringen og Stortinget til å gi studenter rett til dagpenger for å kompensere for inntektstap på linje med andre arbeidstakere. Et vilkår om at de skal være tilgjengelige for (deltids)jobb, vil være like reelt og mulig å håndheve som for øvrige arbeidstakere.

Den nylige innføringen av studieavgifter for internasjonale studenter fra land utenfor EØS har kastet en mørk skygge over fremtidige tilgang til kvalifisert arbeidskraft, ifølge kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto.
Les også

Studieavgifter truer regionens evne til å konkurrere globalt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.