FORSVAR

Kongsbergs største enkeltavtale noen gang: Luftvern til Qatar for 5,6 milliarder kroner

Nok en NASAMS-bruker i boks.

Fra testfyringa av AMRAAM-ER med NASAMS på Andøya for snart tre år siden.
Fra testfyringa av AMRAAM-ER med NASAMS på Andøya for snart tre år siden.
11. juli 2019 - 08:03

Luftvernet Nasams er allerede en av norsk forsvarsindustris største eksportsuksesser, og forsterker denne posisjonen:

Kongsberg har nå signert en kontrakt med Raytheon om levering av Nasams. Den amerikanske partneren er hovedleverandør av luftvernsystemet til Qatar.

– Dette vil bli den største enkeltstående avtalen i vår historie og viser hvilken posisjon Nasams har internasjonalt, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen i en pressemelding.

IRIS-T SLM er effektorene i det nye Falcon-luftvernet fra Diehl, Saab og Lockheed Martin.
Les også

Saab og Lockheed Martin lanserer konkurrent til Kongsbergs luftvern

Intensjonsavtale i fjor

Kongsberg børsmeldte denne kontrakten, samt en kontrakt med Lockheed Martin om flydeler til F-35 verdt to milliarder kroner, onsdag morgen. Da var ikke detaljene om den største kontrakten klar til offentliggjøring ennå.

Men fullstendig ut av det blå kom qatarkontrakten selvsagt ikke:

Kongsberg-sjefene Eirik Lie (t.v) og Geir Håøy <i>Foto:  TOR AAS HAUG</i>
Kongsberg-sjefene Eirik Lie (t.v) og Geir Håøy Foto:  TOR AAS HAUG

Qatar inngikk en intensjonsavtale med Raytheon om luftvern til en potensiell verdi på to milliarder dollar i fjor høst. Da ble det sagt at rundt 30-40 prosent av dette vil tilfalle Kongsberg når kontrakten med Qatar eventuelt signeres. Og det er det som nå altså har skjedd.

– Denne kontrakten er viktig og vil involvere om lag 150 norske underleverandører og representerer 4.000 årsverk i Norge. Avtalen bekrefter at Nasams er et verdensledende luftvernsystem. Systemet er utviklet slik at ny teknologi kan tilpasses for å håndtere nye oppdrag gjennom hele levetiden, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace AS.

NSM brukes som kystartilleri i Polen.
Les også

Polen bygger opp missil-kompetanse ved hjelp av norsk teknologi 

11 Nasams-nasjoner

Også i Australia har det vært offisielt lenge at de planla å kjøpe det norske luftvernet. Men det var først nå i juni at avtalen med Raytheon Australia, verdt 1,6 milliarder kroner, ble kunngjort.

Med de siste avtalene kan Kongsberg og Raytheon notere seg for 11 Nasams-nasjoner med komplette systemer.

Dette er: Norge, USA, Finland, Nederland, Spania, Chile, Oman, Litauen, Indonesia, Australia og Qatar.

I tillegg benytter Hellas, Sverige, Tyrkia og Polen Nasams-komponenter. I fjor sommer ble det også kjent at også India forhandler med USA om kjøp av Nasams, der intensjonen blant annet er å utplassere batterier i New Delhi.

Den amerikanske marinen har allerede bestilt NSM, og i sommer fulgte den amerikanske hæren opp med testing av NSM skutt fra land.
Les også

USA hadde ikke noe annet valg enn å bestille det norske kryssermissilet

AMRAAM-ER og AIM-9X

Avtalen med Qatar inneholder kvalifisering av det nye AIM-120 Amraam-missilet med større rekkevidde

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

(«extended range», ER) som leveres av Raytheon.  Dette Amraam-missilet med større rakettmotor, samme som ESSM, ble første gang skarpskutt med Nasams på Andøya 31. august 2016. Qatar blir den første brukeren.

Også Nasams nærholdskapasitet er i ferd med å øke, ved hjelp av AIM-9X Sidewinder block II. Dette missilet ble for første gang skutt fra en Nasams-utskytningsplattform på Andøya i mai i år.

Nasams er modulært bygget opp og består av utskytingsenheter, såkalte «launchere», med missiler, kommando- og kontrollstasjoner, aktive radarer og passive elektrooptiske/infrarøde sensorer (EO/IR). Luftvernet er i kontinuerlig utvikling med stadig mer sofistikerte missiler, sensorer og kontrollstasjoner. Siste generasjon debuterer hos den nye brukeren Indonesia.

Testfyring av AMRAAM-ER med NASAMS på Andøya 31. august 2016

Norge er i ferd med å ta i bruk det som i Forsvaret betegnes som Nasams III. Den første versjonen ble tatt i bruk med initiell operativ kapasitet av Norge i 1994, mens den første oppgraderingen til Nasams II var klar i 2007.

Under øvelse Sølvpil i Nordmela skytefelt i mai gjennomførte Luftforsvaret den første skarpskytinga med Nasams III.

Qatar skal kjøpe 490 slike Nexter VBCI («Véhicule Blindé de Combat d'Infanterie») i forskjellige versjoner med ubemannede kanontårn og fjernstyrte våpenstasjoner.
Les også

Kongsberg er nær enda en avtale verdt flere milliarder kroner i Qatar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.