NYHETER

Jevn kamp om Slottsplassen

Askim Entreprenør har en knapp ledelse på Steen & Lund i kampen om jobben med å legge nytt dekke på Slottsplassen. Det laveste anbudet er på 63,635 millioner kroner.

Endelig smelter isen på Slottsplassen. Dermed begynner grusen nok å gang å renne nedover Slottsbakken. Askim Entreprenør kan få jobben med å rette på forholdene. (Foto: Anders Haakonsen)
Endelig smelter isen på Slottsplassen. Dermed begynner grusen nok å gang å renne nedover Slottsbakken. Askim Entreprenør kan få jobben med å rette på forholdene. (Foto: Anders Haakonsen)
5. apr. 2013 - 08:29

Anbudet fra Steen & Lund er på 64,926 mill. Statsbygg har også fått anbud fra Implenia (73,046 mill.) og Veidekke (85,982 mill.).

Askim Entreprenør kan ikke være sikker på å få den prestisjetunge kontrakten selv om det ikke avdekkes regnefeil eller feil med anbudet. Entreprenørene konkurrerer ikke bare på pris, også andre kriterier vil bli lagt vekt på.

Grusdekket på Slottsplassen har vært en hodepine for flere. Etter langvarige eller kraftige regnbyger flommer vannet nedover mot Karl Johans gate og tar med seg store mengder grus. Det samme skjer i disse dager på grunn av snøsmelting, selv om vannmengdene ikke er så store.

 

Grus på avveie

Grus på avveie har ført til tette sluk og gir Slottet mye arbeid. Grusen som skylles vekk, må føres tilbake. Tilstanden for Slottsplassen forverrer seg hvert år og medfører økte utgifter til vedlikehold og reparasjoner.

På grunn av motstand fra flere hold, blant annet Riksantikvaren, har det ikke vært aktuelt å erstatte grusen med et fast dekke. I stedet blir det valgt en original løsning: Den gamle grusen erstattes med et nytt gruslag som limes til asfalten med et lim basert på planteolje. Asfalten under grusen blir også skiftet ut.

 

Svart og rød asfalt

Det blir to nye asfaltlag. Et svart lag under og et rødt lagt over. Hensikten med rødfargen er å gi asfalten samme farge som grusen, slik at plassen beholder samme farge selv om litt av grusen blir slitt bort. Før den nye asfalten legges, blir det masseutskifting ned til 35 cm dybde. Etablering av et nytt overvannssystem inngår i oppdraget.

Entreprisen omfatter Slottsplassen med opsjon på tilsvarende behandling av Slottsbakken, som ligger mellom Slottsplassen og Karl Johans gate. Stortinget bevilger penger til Slottsplassen, mens Oslo kommune har ansvar for Slottsbakken. Slottsplassen har et areal på 15 900 kvm, Slottsbakken har 2 520 kvm.

Byggherren tar sikte på at jobben skal være fullført til 200-årsjubileet for grunnloven 17. mai neste år.

 

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.