PROSJEKTER

Innlandet: Ny fylkesvei 33 er forsinket - og blir dyrere enn beregnet

Fristen er 15. juli, men det holder ikke.

Nye fylkesvei 33 langs Skardtjernet.
Nye fylkesvei 33 langs Skardtjernet. Foto: Bjørn Olav Amundsen
24. juni 2020 - 10:29

Arbeidet med å legge ny asfalt på de cirka fem kilometrene mellom Skardtjernet og Santoriesvingen har startetArbeidet vil vare til rundt 10. juli.

Fylkesvei 33 blir bygd ut på en ti kilometer lang strekning mellom Skardtjernet i Etnedal og Tonsvatnet i Nord-Aurdal, og på en en kilometer lang strekning øst for krysset til E16 på Bjørgo, skriver Innlandet fylkeskommune i en pressemelding.

Luftinntaket på en F-35A fra US Air Force inspiseres under en øvelse på flystasjonen Tyndall i Florida i desember 2016.
Les også

Ei glemt lommelykt forårsaket skader for 41 millioner kroner på F-35-motoren 

Omfattende opprusting

Parsellene hadde svært dårlig standard. Veien var smal og hadde dårlige veikanter og dårlig dekke. Noen svinger var krappe og stigningen var krevende flere steder.

Veien blir bredere, noen svinger er rettet ut , og stigningen blir jevnere fordelt. Særlig vil den store «Sanatoriesvingen» ved krysset til fylkesveien mellom Bruflat og Bagn bli betydelig bedre når prosjektet er ferdig. Der vil veien gå i helt ny trasé.

Byggeleder Henrik Wedum mener det ikke er grunn til bekymring selv om den nye brua ikke kan foreankres i fjell.
Les også

Rett på løsmasser: Ny Randklev bru fundamenteres på samme måte som den som kollapset

Noe arbeid gjenstår

Det er foreløpig usikkert når det store byggeprosjektet til cirka 330 millioner kroner vil være helt ferdig. Det gjenstår en del arbeid med sideterreng og avkjørsler. Asfalt skal legges på begge strekningene som har blitt rustet opp, og overskuddsmasser skal håndteres.

– Ifølge kontrakten som Innlandet fylkeskommune har med entreprenøren, skal arbeidet være ferdig innen 15. juli, sier prosjektleder Vidar Øfstaas i pressemeldingen.

– De som bygger har sagt at de ikke rekker å bli ferdig til denne datoen. Vi håper entreprenøren blir ferdig så snart som mulig, sier han.

Entreprenør for strekningen er Contexo.

EUs energikommissær Kadri Simson på mandagens energiministermøte i samtale med Tsjekkias energiminister Jozef Síkela. Tsjekkia er et av landene som er avhengig av russisk gass via Ukraina.
Les også

EU frykter at Russland skal stanse all gasseksport

Kostnadsøkning

Den omfattende opprustinga av fylkesveg 33 i Valdres var opprinnelig beregnet til å koste rundt 290 millioner kroner etter dagens kroneverdi.

Det har blitt en del ekstra arbeid med prosjektet, slik at kostnadsprognosen nå er på cirka 330 millioner kroner. Det inkluderer utgifter til planlegging, prosjektering, grunnerverv, byggeledelse og bygging.

– De økte utgiftene skyldes flere forhold, sier Øfstaas.

– Det var noe dårligere masser enn forutsatt på deler av strekningen, og de måtte skiftes ut. Arbeidet med å følge opp prosjektet fra byggherrens side har også blitt mer ressurskrevende enn planlagt, sier han.

Hirtshals på Nordjylland skal bli utslippsfri havn. Norwegian Hydrogen er med på et EU-prosjekt som skal bidra med hydrogenverdikjede. Vindturbiner skal produser e fornybar kraft til elektrolyse av vann.
Les også

Skal produsere 500 tonn hydrogen årlig

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Bompengefinansiering

Halvparten av utgiftene til ny fylkesveg over Tonsåsen skal dekkes inn gjennom brukerbetaling. Fylkeskommunen tar en større andel av kostnadsøkningen enn trafikantene, slik at cirka 150 millioner skal dekks av bompenger, mens fylkeskommunen skal bidra med rundt 170 millioner.

Slik så det ut i Grindavik etter vulkanutbruddene i desember. Flere hus gikk tapt.
Les også

Island bygger forsvar for en framtid med mer vulkansk aktivitet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.