DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Innlandet får 6,6 mill for å forske på veienes tilstand

Pengene skal brukes til å se på hvordan tilstanden til en vei kan kartlegges, via kameraer som er montert på bussene.

Kameraer på bussene til Innlandstrafikk skal registrere tilstanden til veiene som bussene kjører på.
Kameraer på bussene til Innlandstrafikk skal registrere tilstanden til veiene som bussene kjører på. Foto: Gisle Johnsen/Innlandstrafikk
21. des. 2020 - 13:40

Fylkeskommunen får pengene fra Norges forskningsråd i samarbeid med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) sine avdelinger i Trondheim og Gjøvik, melder fylket i en pressemelding.

Miljøkommissær Virginijus Sinkevičius og miljøminister i Brussel Alain Maron, som representerte det belgiske formannskapet.
Les også

Splittet EU skal sette mål for utslippskutt i 2040

Automatisk registering av vegen

Metoden går ut på å montere kameraer på bussene til Innlandstrafikk, for å kartlegge tilstanden på veien som bussen kjører på. Informasjonen fra kameraene blir så overført til datamaskiner og analysert.

NTNU skal finne ut hvordan data som hentes inn fra bussene kan bearbeides og brukes i analyser. Resultatene skal brukes til å planlegge hvilke vedlikeholdstiltak som bør utføres på veien.

Flisa bru må gjennom nye kontrollberegninger, før Innlandet fylke kan bestemme den videre skjebnen for brua.
Les også

Stengt på grunn av Tretten bru: Nå risikerer de å måtte rive den 20 år gamle trebrua

Samarbeid med NTNU

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) er glad for at Innlandet kan gå foran, sammen med NTNU, og forske på dette fagområdet.

– Innlandet fylkeskommune og universitetet skal være med på å utvikle helt ny teknologi. Resultatene av denne forskningen kan få betydning for alle som driver med drift og vedlikehold av veier i Norge, sier Hagen.

– Spesielt gledelig er det at vi har en avdeling av NTNU på Gjøvik her i Innlandet, som har god kompetanse på geomatikk og geografiske informasjonssystem. Dette miljøet har vi nytte av å samarbeide med i flere sammenhenger, sier han.

 En flaskehals for utbygging av solkraft i Norge, er dårlig kapasitet i regionale nett.
Les også

Skal øke kapasiteten i nettet 20 prosent – uten utbygging

Stort vegnett som må kartlegges

– Vi har nesten 7000 kilometer fylkesveier i Innlandet. Det er krevende å ha oppdatert oversikt over tilstanden på dette veinettet til enhver tid, sier samferdselssjef Aud M. Riseng.

I gjennomsnitt er det rundt 600 busser som kjører for Innlandstrafikk hver dag. Med et tastetrykk etter hver busstur blir det mulig å overføre data som viser hvordan tilstanden på veien er, og om den endrer seg fra dag til dag.

Hirtshals på Nordjylland skal bli utslippsfri havn. Norwegian Hydrogen er med på et EU-prosjekt som skal bidra med hydrogenverdikjede. Vindturbiner skal produser e fornybar kraft til elektrolyse av vann.
Les også

Skal produsere 500 tonn hydrogen årlig

Sparer penger og blir mer treffsikre

– Målet er å kunne gjøre tilstandsregistreringer av fylkesveinettet uten å måtte reise ut på tidkrevende befaringer, sier samferdselssjefen.

 På denne måten sparer vi penger, og vi får et bedre grunnlag når vi skal planlegge og beregne kostnadene for drifts- og vedlikeholdstiltak.

Dette vil også komme entreprenørene til gode, når de skal regne på oppdrag for fylkeskommunen. De vil få tilgang til oppdatert informasjon om veinettet, uavhengig av om de har hatt oppdrag for fylkeskommunen før, på de veiene som en utlyst kontrakt omfatter.

Portalen til den 6,5 kilometer lange tunnelen som skal rustes opp.
Les også

Viktig riksveitunnel stenger – setter inn ferger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.