BRUER

I god gang med prosjektet som gir landforbindelse til 35 fastboende i Ryfylke

Arbeidet som startet i vår går etter planen, og brua skal stå ferdig i april 2022.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
9. des. 2020 - 07:25

Det er Rogaland fylkeskommune som står bak byggingen av den 240 meter lange brua som gir fastlandsforbindelse til 35 fastboende på Helgøya i Ryfylke. Øya ligger i Finnøy kommune i Finnøy kommune 

- Arbeidet går godt og vi er i rute, forteller byggeleder Thomas Anthony Wardman til Veier24.

Han forteller at det første asfaltlaget nå er lagt på den 1200 meter lange veistrekningen som inngår i prosjektet. Når det gjelder selve bruarbeidet foregår det fortsatt forberedende arbeider med landkarene på den ene side.

- Planen er at entreprenøren skal være i gang med selve bruarbeidene i april. Da blir det peling i sjøen for det som til sammen blir seks akser med peler, der det blir 3 eller fire  peler på hver akse, forteller Thomas Anthony Wardman.

Det brenner i et lagerbygg på Borgenhaugen i Sarpsborg. Det stanser togtrafikken mellom Sarpsborg og Halden, og naboer blir evakuert.
Foto: Thomas Andersen / NTB
Les også

Brann i Sarpsborg stopper togene

Prosjekt til 72 millioner kroner

Arbeidet startet i vår, da entreprenøren Vassbakk & Stol begynte bygging av av 1880 meter med ettfelts vei med møteplasser, som tilførsel til det brua skal bygges.

Fylkesvei 635 Helgøy-Mosnes som prosjektet heter, bygges som et totalentreprise-prosjekt.

Det innebærer at Vassbakk & Stol som hovedentreprenør står for både reguleringen, prosjektering og bygging av prosjektet med en kostnadsramme på 72 millioner kroner. Det er mannskaper fra Skanska, som prosjekterer og bygger selve brua over Helgøysundet.

Brua blir 240 meter og består av seks bruelementer som er 60 meter lange. Disse skal heises på plass fra sjøen.

Store på fruktdyrking

På Helgøy bor det i dag 35 personer fordelt på åtte husstander. I tillegg er det omlag 20 fritidsboliger på øya, som nå skal få fastlandsforbindelse. 

Det meste av kostnadene betales av fylkeskommunen, men Hjelmeland kommune skal også bidra med fem millioner kroner, og beboerne på Helgøy skal betale 200.000 kroner hvert år de neste 20 årene for brua.

Fruktdyrking er en viktig næring på Helgøy, og både fruktdyrkerne og fastboende ser fram til å bli landfaste i april 2022.

Brua var en del av riksveinettet fram til 1940.
Les også

Sjeldent oppdrag: Denne brua fra 1843 må forsterkes – uten at det synes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.