Bør det bygges ny vei eller gjøres andre store løft? Det blir et hett tema på Veikonferansen i Bergen når kampklare stortingspolitikere barker sammen i debatt.
Bør det bygges ny vei eller gjøres andre store løft? Det blir et hett tema på Veikonferansen i Bergen når kampklare stortingspolitikere barker sammen i debatt. (Bilde: Knut Opeide)

Het debatt om ny øst-vestforbindelse

Norge mangler en ordentlig hovedvei mellom Oslo og Bergen. Bør det bygges ny vei eller gjøres andre store løft? Det blir et hett tema på Veikonferansen i Bergen når kampklare stortingspolitikere barker sammen i debatt.

Det er Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) som arranger Den nasjonale Veikonferansen, denne gang i Bergen 10.-11. februar. På dagsorden står omfattende og viktige veipolitiske spørsmål, blant annet hva som bør gjøres for å få på plass en god hovedvei mellom Oslo og Bergen.

Regjeringsløfter til debattFra Stortinget møtes Abid Raja (V), Liv Signe Navarsete (Sp), Audun Lysbakken (SV), Magne Rommetveit (Ap) og Torill Eidsheim (H) til verbal veikamp rundt bordet på Veikonferansen. I tillegg til statssekretær Bård Hoksrud (Frp) og Hordalands fylkesordfører Tom-Christer Nilsen.Dermed må Bård Hoksrud og andre garantert svare på inngående spørsmål om hva regjeringen vil gjøre med mange av sine viktigste veipolitiske løfter i Høyre-FrP-plattformen. For dette er saker som ved gjennomføring har store samfunnsmessige konsekvenser.

I tillegg til samferdselsministeren, to statssekretærer, en rekke stortingspolitikere og Vegdirektøren, skal en rekke lokalpolitikere, mange organisasjoner andre veiinteresserte diskutere viktige veipolitiske spørsmål.Topp moderne hovedveinettFør debatten presenterer samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen regjeringens tanker rundt hva det innebærer å etterstrebe topp moderne veier - på nivå med sammenlignbare land. I tillegg kommer Bård Hoksrud til å redegjøre for hvordan regjeringen skal sikre gode planprosesser i fremtidig veibygging.

– Her står svært viktige veipolitiske emner på agendaen, bare drøyt hundre dager etter at den nye regjeringen overtok. Vi gleder oss over at regjeringen legger opp til en veipolitikk som er i tråd med mange av OFVs mål og saker vi arbeidet for i lang tid sammen med våre medlemmer, sier Vilrid Femoen, næringspolitisk direktør i OFV.Viktig møteplass – Det er sjette gang vi arrangerer Den nasjonale veikonferansen, og den er blitt det vi ønsker oss: en viktig møteplass for alle som er opptatt av fremtidens veier. Nå håper vi mest av alt at regjeringen holder det den sier den vil gjennomføre i sin politiske plattform. Da går veien i riktig retning, sier Femoen.

Andre dag på konferansen er det ITS – Intelligente transportsystemer – og en smidigere og smartere bytrafikk som er hovedtema.

 

Programmet til Den nasjonale Veikonferansen er her.

Forsiden akkurat nå