FJELLSPRENGING

Gunnhild (24) gikk fra grafisk design til fjellsprengning

Hun hoppet av skolen, og startet som voksenlærling i fjell- og bergverksfaget.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
29. okt. 2020 - 12:41

– Jeg jobbet tre år som museumsguide i sølvgruvene i Kongsberg. Det var her interessen for fjell og bergverk virkelig startet. Dagene i pukkverket er veldig forskjellige. Jeg har veldig varierte arbeidsoppgaver til å bare ha vært i bransjen i 2 måneder. Det skjer noe hele tiden i et pukkverk. Vi sprenger to til fem ganger i uken, så landskapet forandrer seg fra uke til uke, sier Gunnhild Thorsen (24) i en artikkel på NCCs nettsider.

Gunhild er voksenlærling hos Drilling and Blasting-avdelingen i NCC Steinmaterialer. Allerede i starten av uke to fikk Gunhild lov å lage en ny vei i pukkverket, med grundig oppfølging. Hun lagde borehullene, og sprengte fjellveggen slik at det ble en naturlig vei opp fra et plan til et annet i pukkverket.

De 183 Solarisbussene som kjører i Oslo sentrum er ikke de samme bussene Unibuss vant anbudet med i 2021.
Les også

Jussekspert: – Jeg stusser veldig

Bakerst i køen med generell studiekompetanse

Fordi Gunhild har generell studiekompetanse, var hun ikke prioritert da lærlingplassene skulle deles ut gjennom opplæringskontoret. Hun tok saken i egne hender, og ringte rundt til de bedriftene som kunne tilby de praksisen hun ønsket. Etter et intervju med Isak Eikeland, site manager for Drilling and blasting, flyttet hun fra Oslo til Kragerø.

– Gunhild er virkelig et friskt pust i vår arbeidshverdag. Hun er veldig innstilt på å lære, har høyt fokus på HMS, og jeg er veldig glad for å ha henne med på laget, sier Eikeland.

Som lærling i NCC blir man godt tatt vare på gjennom en fadderordning. Her får man en kollega som følger med litt ekstra, og som kan svare på spørsmål rundt fag og andre ting. I tillegg deltar man på det årlige lærlingtreffet der alle lærlingene i NCC samles.

– Det er ikke rart om noen tenker i den retningen, men jeg håper vi greier å komme i gang, sier Åslaug Haga om Evinys ønske om lengre tidsfrist i havvindauksjonen som er planlagt om 1-2 måneder.
Les også

Havvind-utsettelse: Åslaug Haga: – Ikke rart at noen tenker i den retningen

Ung kvinne i mannsdominert bransje

Boring og sprengning har tradisjonelt vært et mannsdominert yrke og bransje, noe som fortsatt henger igjen. Gunhild har fått kommentarer på valg av yrkesvei fra andre.

– «Klarer du med den vesle kroppen der å gjennomføre jobben til en skyte-bas?» «Får jenter lov til å bli skyte-bas nå?» er spørsmål jeg har fått. Jeg må nesten bare le tilbake. Jeg tror enkelte har sett litt for mye på Olsen-banden og Dynamitt-Harry, ler Gunhild.

– Vi har et veldig godt miljø på avdelingen. Jeg blir ikke forskjellsbehandlet, og føler meg virkelig som en i gjengen, legger hun til.

– Jeg hørtes mer skråsikker ut enn jeg er; jeg må ta litt kritikk på det. Men det vil forundre meg om vi ikke får bud, sier Åslaug Haga til TU under Fornybarkonferansen i Bergen.
Les også

Åslaug Haga om havvind-auksjonen: Det kommer bud på mandag

Sikter mot skyte-bas

Drømmen er å bli skyte-bas. Veien dit er lang. Fire år som voksenlærling, i tillegg til 1-2 år før hun kan ta Skytebrevet. -Og mye som skal læres. Skytebasen er ansvarlig for lading av salver og sprengstoffmengde, oppkobling og detonering.

– Det er ikke bare å dytte sprengstoff ned i fjellet og trykke på knappen. Borehullene må planlegges ut fra hvor retningen på steinen skal gå. Det er mye fysikk i praksis som må beregnes. Det er innmari spennende! Hverdagen her har virkelig overgått mine egne forventninger, sier Gunhild.

Lerstadtunnelen vil gå slik som dette, sett fra lufta.
Les også

NCC vant milliardkontrakt i Ålesund

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.