Medlemmene i TSFG etterlyser mer kontroll av bransjen - slik at sikkerheten blir tatt på alvor og får den annerkjennelsen den behøver.
Medlemmene i TSFG etterlyser mer kontroll av bransjen - slik at sikkerheten blir tatt på alvor og får den annerkjennelsen den behøver. (Foto: TSF)

Trafikksikkerhetsforeningen:

Foreslår doble bøter og prikker, samt  fengselsstraff for overtredelser i veiarbeidsområder

Vi tenker oss en modell der kontrollen av arbeidsvarsling og arbeid på veien blir flyttet til et uavhengig statlig organ, som f.eks Vegtilsynet, sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen.

På et seminar med bransjen som jobber ute på og ved veien, arrangert av Trafikksikkerhetsforeningen, kom det forslag om mer kontroll, både av UP og et uvhengig statlig kontrollorgan, samt doble bøter ved trafikkforseelser gjennom arbeidsområdene.

- Vi har allerede fått dystre meldinger om grisekjøring forbi veiarbeidssteder fra våre medlemmer og av andre i bransjen. Vi håper at UP vil prioritere flere kontroller av farten gjennom arbeidstedene, sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i TSF - Trafikksikkerhetsforeningen.

- Vi er også opptatt av sikkerheten til trafikantene, derfor vil vi følge opp forslag om uavhengig kontrollorgan av hvordan sikringen, skilting og arbeidvilkårene er på arbeidstedene ute i veitrafikken, fortsetter Tangstad-Holdal. Vi tenker oss en modell der kontrollen av arbeidsvarsling og arbeid på veien blir flyttet til et uavhengig statlig organ, som f.eks under Vegtilsynet.

Les også

Etterlyser mer kontroll

– Våre medlemmer som jobber i bransjen etterlyser mer kontroll av bransjen - slik at sikkerheten blir tatt på alvor og får den annerkjennelsen den behøver.

Geirr Tangstad-Holdal er daglig leder i TSF - Trafikksikkerhetsforeningen. Foto: Erik Burås

Tangstad-Holdal forteller at mange trafikanter irriterer seg over nedsatt hastighet og ventetid, og lar frustrasjonen gå ut over de som jobber langs veien. Det kan sette veiarbeidernes liv i stor fare. Nullvisjonen er et høythengende og krevende mål. Doble bøter, prikker og fengselsstraffer i veiarbeidsområder er en lavthengende frukt som mange mener at vi bør innføre nå.

– Husk at de som jobber langs veien, er noens pappa eller mamma, kjæreste, sønn eller datter, sier Geirr Tangstad-Holdal.

Han minner også om en annen ting som veiarbeiderne føler på daglig: - Hvordan du kjører forbi veiarbeidet, kan avgjøre hvorvidt de kommer hjem i god behold etter arbeidsdagen eller ikke.

– Husk på det neste gang du irriterer deg over at du må kjøre litt saktere, vente på grønt lyst, eller på at trafikkdirigenten gir klarsignal til å kjøre, sier Tangstad-Holdal.

Utålmodige sjåfører gir ulykker

Statistikken viser at Tangstad-Holdal har et dystert poeng. Hvert år skjer det alvorlige hendelser i veiarbeidsområder, også med personskader. Senest i fjor ble en veiarbeider drept i en slik ulykke.

Mens 42 prosent av bilistene blir irriterte når de må stoppe på grunn av veiarbeid, er en annen «uvane» langt verre:

Hele tre av fire kjører ofte fortere enn hastigheten som er tillatt når de passerer veiarbeid, ifølge en undersøkelse Kantar har gjennomført for Trafikksikkerhetsforeningen.

Les også

Forsiden akkurat nå