Gauslå & Sønner fikk store utfordringer med å bygge ny gang- og sykkelvei i Blakstadkleiva
Gauslå & Sønner fikk store utfordringer med å bygge ny gang- og sykkelvei i Blakstadkleiva (Foto: Agder Fylkeskommune)

Forbereder søksmål mot Agder fylkeskommune etter marerittaktig prosjekt

Entreprenørfirmaet E. Gauslå & Sønner forbereder søksmål mot Agder Fylkeskommune etter anleggsarbeidet i Blakstadkleiva i Froland. Kravet er på 20 millioner kroner.

Arbeidene med ny gang/sykkelvei i Blakstadkleiva på fv 42 i Froland startet opp første september i 2021. Veien måtte stenges helt. Og det skulle opprinnelig ta bare tre måneder før biltrafikken kunne settes på i anleggsområdet.

 – Nå forventer vi at de siste støpearbeidene på anlegget skal utføres etter ferien i år, forteller daglig leder Øystein Gauslå til Veier24.

Les også

Slik nærmer prosjektet seg to års byggetid. Fylkesveien har vært stengt for all trafikk i store deler av anleggstiden. Biltrafikken ble satt på i slutten av januar i år. Næringsdrivende i bygda har hatt betydelige tap og har stadig raslet med sabelen om erstatningskrav.

Flere ras fra dårlig fjell

Den uvanlig lange byggetiden skyldes flere uheldige omstendigheter. Fjellet som skulle fjernes, var så elendig at entreprenøren aldri har opplevd lignende. Flere større og mindre ras – noen av dem ned på jernbanelinja mellom Arendal og Nelaug – forsinket arbeidet langt utover det planlagte. Heldigvis ble ingen tog truffet. Bane Nor har varslet erstatningskrav.

Entreprenør Øyvind Gauslå Foto: B&G

Anleggsarbeidet har gått uten personskader på tross av store utfordringer i forhold til sikkerheten på arbeidsplassen.

– Bare flaks og dyktighet gjorde at det ikke skjedde en katastrofe her, sier Gauslå videre til Veier24.

Forhandler om oppgjøret

Entreprenøren hevder videre at prosjektbeskrivelsen fra fylket ikke stemmer overens med realitetene. Kostnadene har langt overskredet det opprinnelige anbudet. Agder Fylkeskommune og entreprenøren har sittet i forhandlinger om økonomien uten å komme til enighet så langt. Et siste forhandlingsmøte skal avholdes 15. august. Dersom enighet ikke bli oppnådd, tar entreprenøren saken til retten.

– Vår advokat har allerede skrevet ferdig stevningen. Dersom vi ikke blir enige på møtet over sommeren, trykker vi på «send», sier Gauslå ifølge Agderposten.

Kravet lyder på 20 millioner kroner.

Fylkeskommunen søker fohandlingsløsning

 – Vi ønsker å forholde oss til den inngåtte kontrakten. Vår klare målsetting er å komme til enighet med entreprenøren, sier fylkesdirektør for Samferdsel og eiendom, Agder fylkeskommune, Ola Olsbu.

– Uenigheten dreier seg om et beløp oppad til 20 millioner, bekrefter han.

Les også

Forsiden akkurat nå