NYHETER

Folkefest for gratis Krifast-bom

Etter vel 20 år med bompenger er det endelig gratis å passere bomstasjonen på Krifast - Kristiansunds fastlandssamband. Lørdag 1. desember klokken 12,30 var det slutt. Rundt 500 mennesker var møtt opp for å markere begivenheten.

Kjell Herskedal
3. des. 2012 - 08:29

Totalt er det krevd inn 1,6 milliarder kroner i bompenger på sambandet. Pengene har delvis finansiert en stor hengebru, en flytebru og en undersjøisk tunnel samt tilhørene veger. Selv om kristiansunderne og andre som har bidratt med bompenger i alle disse årene var glad for å få et fastlandssamband i 1992, var de også veldig glad for at det omsider ble gratis å kjøre til fastlandet.

 

Historisk og gledelig

Styreleder Maritta B. Ohrstrand i Fastlandsfinans sa i talen sin at dette både var en gledens dag og en historisk dag. Bommen skal nå rives og E39/riksveg 70-krsset skal bygges om til en stor rundkjøring.

Det ble servert pepperkaker og gløgg til publikum, det vanket blomster til Jan Halten og kona Aase fra Kristiansund som var de første som kjørte gjennom Krifast-bommen uten å måtte betale, det var korpsmusikk og middag for innbudte gjester senere på ettermiddagen.

 

"Krifast-generalen" på plass

Tidligere ordfører i Kristiansund, Knut Engdahl, var til stede. Han er blitt kalt "Krifast-generalen". Det var i stor grad Engdahls fortjeneste at idéen om et fastlandssamband for Kristiansund ble løftet opp i 1969 og fikk gjennomslag hos sentrale myndigheter.

Og det skal ikke stikkes under en stol at det var en betydelig større begivenhet da fastlandssambandet ble åpnet 26. juni 1992 av statsminister Gro Harlem Brundtland, enn markeringen av det nedbetalte anlegget var. Dessuten var det betydelig varmere i juni 1992 enn 1. desember 2012, som var en bikkjekald vinterdag. Mange valgte nok å holde seg hjemme av den grunn.

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.