Fleksible kulverter kan spare tid, penger og miljøet mener studenter ved Høgskolen i Østfold

En bachelorgruppe på fire studenter ved Høgskolen i Østfold har studert kulverter for å finne ut om fleksible stål- og plastkulverter kan erstatte den tradisjonelle betongkulverten.

Emil Kjøniksen, Petter Boge Kjønnås, Lars Håkon Wiig og Simen Bjerkemyr Magnussen.
Emil Kjøniksen, Petter Boge Kjønnås, Lars Håkon Wiig og Simen Bjerkemyr Magnussen. Foto: Privat
1. juni 2018 - 11:01

Det er Emil Kjøniksen, Petter Boge Kjønnås, Lars Håkon Wiig og Simen Bjerkemyr Magnussen, som i sin bacheloroppgave har sett på kulverter. Der har de tatt for seg både konstruksjon og miljøaspektet. 

LES OGSÅ: Flere vil bli ingeniører og sivilingeniører

Fordeler belastningen

Fordelen med en kulvert i stål eller plast er at den vil forme seg ved ved belastning og fordele denne utover et større område. 

En av de største utfordringene med fleksible kulverter som utnytter samvirke med jorden er at det ikke finnes noen klar måte for dimensjonering av konstruksjonens bæreevne. Gruppen har sammenlignet de mest brukte metodene for å avdekke styrker og svakheter med hver enkelt metode og kommet med sin anbefaling om hvilken som bør brukes.

– Ulempen med plast er at de ikke fås i større dimensjoner forklarer Wiig.

Miljøgevinst

De har blant annet vurdert utslippene av klimagasser fra tre ulike alternativer i hhv.
betong, stål og plast. Det settes stadig større fokus på utslipp fra alle næringer, inkludert
byggebransjen, og gruppen har kommet fram til at man kan spare en betydelig andel CO 2-ekvivalenter ved bruk av stål eller plast fremfor betong.

Studentene har jobbet for fullt med denne oppgaven siden mars. Halvparten har gått med til å se på selve konstruksjonene, mens den andre halvdelen har dreid seg om miljøaspektet. 

14. og 15. juni skal studentene stå på Høgskolens EXPO i Fredrikstad. Her kan man møte dem, og få mer informasjon om oppgaven. 

LES OGSÅ: Norge er dårligst i Norden på å investere i forskning

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.