PUKK OG GRUS

Feiring og Lundhs skal utnytte absolutt alle massene

Overskuddsmaterialet av Lundhs larvikitt skal gå til nedknusing hos Feiring Bruk.

 Signering pukkverk i Malerød. Fv. Knut Harald Ollendorf, Petter Nilsen, Thor-Anders Lundh Håkestad, Rolf Nilsen og Trygve Ollendorf.
Signering pukkverk i Malerød. Fv. Knut Harald Ollendorf, Petter Nilsen, Thor-Anders Lundh Håkestad, Rolf Nilsen og Trygve Ollendorf. Foto: Lundhs
6. mai 2019 - 13:17

Feiring Bruk og Lundhs har inngått samarbeid i et av Lundhs' brudd i Larvik med et klart felles mål: 100 prosent utnyttelse av overskuddsmassene i steinbruddet, heter det i en pressemelding fra selskapene.

– Vi er veldig glade for å ha inngått et samarbeid med Feiring Bruk, som er en stor og seriøs aktør i bransjen. Vi har begge mål om å utnytte 100 prosent av volumene som utvinnes fra fjellet, sier daglig leder i Lundhs, Thor-Anders Lundh Håkestad.

Lundhs

Nord-Europas største produsent av naturstein. Lundhs tar ut råblokker av stein, hovedsakelig fra Norge, og eksporterer materialene til steinfabrikker verden over. Lundhs portofolio består av larvikitt fra Larvik, anortositt fra Sirevåg, og granitt fra Palin Granit i Finland. Lundhs’ hovedkontor er i Larvik, og bedriften har 140 ansatte.

I dag er det cirka ti prosent av larvikitten i Malerød som kvalifiserer til markedet for overflater av stein. I tillegg benyttes alle avkapp til mureblokkproduksjon. Når resten nå leveres som råstoff til knusing, oppnår bruddet i Malerød, som første brudd innen larvikittindustrien, 100  prosent utnyttelse av uttatt masse.

En grønn satsing

Samarbeidet er en viktig grønn satsing for Feiring Bruk, hvor overskuddsmaterialet til Lundhs blir råvare for videre nedknusing hos Feiring. Det nyetablerte pukkverket i Re, ti kilometer utenfor Tønsberg sentrum, har salgsstart våren 2019. Anlegget i Larvik er Feirings andre etablering i Vestfold, heter det i meldingen.

Feiring Bruk

  • En del av det familieeide konsernet Feiring AS. Har sin opprinnelse i pukk- og grusanlegg. Feiring Bruk er en stor aktør innen pukk- og grusproduksjon på Østlandet med 12 stasjonære- og 20 mobile knuseanlegg.

– Dette er en grønn satsning for begge parter. Lundhs er, som Feiring, en familiebedrift med lang historikk og et bevisst forhold til å utnytte steinressursene vi forvalter på best mulig måte for miljø og samfunn. Vi ser frem til samarbeidet, og til å knytte sterkere bånd med Lundhs, sier daglig leder i Feiring Bruk, Knut Harald Ollendorff, i pressemeldingen.

Samarbeidsavtalen ble signert torsdag 2. mai i Lundhs’ steinbrudd i Larvik. Det forventes at pukkverket kan produsere mellom 300.000 og 500.000 tonn pukk årlig ved full drift. Dette er mer enn det Malerød-bruddet genererer i dag av overskuddsmasser.

– Så vidt jeg vet er dette et unikt prosjekt i Norge. Hele natursteinsbransjen er opptatt av å øke ressursutnyttelsen, og mange er i ferd med å finne alternative bruksområder for overskuddsmassene, men ingen har så langt kommet opp på hundre prosent utnyttelse, sier Olav Hallset, Fagsjef i samfunn i Norsk Bergindustri, i pressemeldingen.

 

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.