MINERALER

EU inngår partnerskap med Norge om mineraler – men ikke fra havbunnen

Norge er i ferd med å inngå et partnerskap med EU om kritiske råvarer og mineraler. Men avtalen gjelder kun mineraler fra land.

Norge er i ferd med å inngå et partnerskap med EU om kritiske råvarer og mineraler. Men avtalen gjelder kun mineraler fra land.
Norge er i ferd med å inngå et partnerskap med EU om kritiske råvarer og mineraler. Men avtalen gjelder kun mineraler fra land. Illustrasjonsfoto: Eugen Wais
28. feb. 2024 - 07:19

Havbunnsmineraler er dermed ikke omfattet av det nye partnerskapet, som foreløpig heter «Partnership on sustainable land-based raw materials and battery value Chains».

I forrige uke ble en foreløpig avtale, et såkalt Memorandum of understanding (MoU), undertegnet. Avtalen er en del av Norges grønne allianse med EU.

– Presis gjengivelse

Avdelingsdirektør Pål Somdalen i seksjon for Europa og indre marked i Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter overfor NTB at kun landbaserte mineraler er omfattet av partnerskapet.

– Det stemmer at «landbasert» vil være med i den endelige tittelen, sier han, men føyer til at det har vært tanken helt siden dialogen med EU startet.

– Så dette er ikke nytt, men heller enn presis gjengivelse av hva partnerskapet dekker, sier Somdalen.

Hard EU-kritikk

EU har gått hardt ut mot Norge etter at Stortinget i januar vedtok å åpne for leting og utvinning av havbunnsmineraler.

Norge er det første landet som åpner for gruvedrift på havbunnen.

EU-kommisjonen har sterkt beklaget det norske vedtaket, mens EU-parlamentet i begynnelsen av februar med overveldende flertall vedtok en egen resolusjon med klar kritikk av Norge.

«Det er viktig å informere deg om bakgrunnen for og innholdet i Norges tilnærming til havbunnsmineraler for å unngå misforståelser», skriver statsminister Jonas Gahr Støre til Ursula von der Leyen, som er EU-kommisjonens president. Nå skal EU-parlamentet vedta en resolusjon om norske havbunnsmineraler.
Les også

Skeptiske til norske planer: EU-parlamentet vedtar resolusjon om norske havbunnsmineraler

– Ingen følger

Men at det nye partnerskapet kun handler om mineraler fra land, er ikke nødvendigvis en konkret følge av EUs skepsis til havbunnsmineraler, mener Somdalen.

– Vi ser ikke at samarbeidet skulle ha noen følger for satsingen på havbunnsmineraler, sier han.

Energiminister Terje Aasland (Ap) kan nå lyse ut og tildele områder for gruvedrift på havbunnen på norsk sokkel.
Les også

Åpner område for mineralvirksomhet på norsk sokkel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.