EKSTREMVÆRET GYDA

Ekstremværet Gyda: - La bilen stå, oppfordrer Vegvesenet

I de mest berørte områdene oppfordrer Statens vegvesen folk om å la bilen stå. Ekstremværet «Gyda» har ført til svært krevende kjøreforhold og mange stengte veier.

Stengte veier
Stengte veier Jarle Skoglund
13. jan. 2022 - 09:21

- Forholdene er så krevende og ting endrer seg raskt i de mest berørte områdene. Vi oppfordrer folk til å la bilen stå om det er mulig og ikke ta unødvendige risikoer, sier Nils Audun Karbø - som er avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen. 

De fleste «Gyda»-hendelsene er nå i Møre og Romsdal og Trøndelag. Det forventes at Nordland blir sterkere berørt i døgnet som kommer.

NVE har sendt ut farevarsel på høyeste nivå for snøskred, jordskred og flom i Nordland, Midt-Norge og deler av Sør-Norge. Mye regn, mildvær og vind gir stor fare for snøskred, sørpeskred, flom, isgang, og jordskred torsdag og fredag.

E39 var natt til torsdag stengt ved Vasslivatnet i Heim kommune i Trøndelag på grunn av ras. Oversvømmelse stenger også veien mellom Vinjeøra og Stormyra, opplyser Vegtrafikksentralen midt.

I Gjemnes kommune er fylkesvei 6114 stengt på grunn av overvann. I Volda er fylkesvei 5890 stengt mellom Åmelfot og Innselset på grunn av mye vann i veibanen. Og i Verdal er fylkesvei 6900 stengt ved Skjækerfossen på grunn av flom.

Ålesund 20220113. Flere boliger blir evakuert i Ørskog etter et jordras i Bjørndalen. Foto: Sve ... <i>Foto:  Svein Ove Ekornesvåg</i>
Ålesund 20220113. Flere boliger blir evakuert i Ørskog etter et jordras i Bjørndalen. Foto: Sve ... Foto:  Svein Ove Ekornesvåg

Skademeldingene kommer

Så langt har Gjensidige Forsikring fått inn nærmere 30 skademeldinger i forbindelse Gyda. Tallene er oppdatert klokka 22 onsdag kveld.

– Flere av våre kunder har allerede merket de store nedbørsmengdene og snøsmeltingen. Den vanligste henvendelsen er kunder som har fått kjelleren fylt med vann, tilbakeslag fra avløpsnettet og lekkasjer via utette tak og vegger, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

Ifølge selskapet er beløpet for gjennomsnittsskaden for denne typen hendelser mellom 50.000 og 100.000 kroner, men en innredet kjeller kan koste opp mot en halv million kroner å reparere.

Atmosfærisk elv

Voldssommer regnmengder, storm, kjempebølger, mildvær og såpeglatte veier er ingrediensene i hva Gyda har å by på. Ekstremværet har sin forklaring i en såkalt atmosfærisk elv.

– Det er store lokale variasjoner. Torsdag vil bli den mest intense dagen, sier regionsjef i Terje Thuset i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

– Flommene henger litt etter. Flomtoppen kan komme natt til fredag, fortsetter han.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.