Ingenting kan slå Alpene en vakker sommerdag. Her er det ny asfalt på gang i landsbyen Castiel
Vegen hadde en helning på opptil 11 prosent.
Screed-operatøren definerer de ønsket utleggerverdier ved hjelp av hurtigoppsettfunksjon.

"Ein Vögel" i alpeland

Når svingete, sveitsiske veger skal få ny asfalt, er det asfaltutleggere med hjul som duger. Som denne Vögel-utleggeren på jobb i 1200 meters høyde i Arosa.

Sveits og østerrike overgår nesten Norge i bratte bakker og skarpe svinger på deler av sitt vegnett. Derfor velges det hjulutleggere på asfaltjobbene på det mest krevende vegnettet. Hjujlgående asfaltutleggere har vært hovedvalget også for norske asfaltentreprenører gjennom mange år, selv om man i det siste har sett eksempler for valg av beltemaskiner, da særlig på motorvegjobber.

Bildene i denne saken er fra en asfaltjobb i fjellandsbyen Castiel, som ligger i Arosa-distriktet i den sveitsiske kantonen Graubünden. Her har entreprenørselskapet HEW Bauunternehmung AG valgt å bruke en Vögele  Super 1803-3i hjulmaskin på jobben som foregår på 1200 meters høyde, og hvor vegen hadde en helning på oppril 11 prosent. Og vegen var dessuten dimensjonert for kjøretøy på bare 18 tonn.

En fordel er også at hjulgående maskiner har kjørehastighet på opptil 20 km/t, som gjør flytting av maskinen raskere og enklere, uten å måtte ta den opp på en bil eller henger.

Vögele-utleggeren er er utstyrt med Niveltronic Plus-systemet, som måler helning og tverrfall på vegen, og som automatisk justerer maskinens framdrift og leggerdata i forhold til det.

Forsiden akkurat nå