E6 i Østfold bedre enn antatt

Ni år etter at E6 gjennom Østfold var ferdig utbygget som motorveg, viser en rapport at vegen er mer lønnsom enn noen hadde trodd.

Nye E6 i Østfold har vært mer lønnsom enn ventet.
Nye E6 i Østfold har vært mer lønnsom enn ventet. Bilde: Heiko Junge / NTB scanpix
NTB
14. feb. 2017 - 08:12

Reisetiden har gått ned, og det er færre dødsulykker enn før. Det er også mer plass til transport langs nye E6, står det i evalueringsrapporten fra Menon Economics, skriver Aftenposten.

Rapporten, som er laget på oppdrag fra Statens vegvesen, fastslår at flere liv kunne vært spart om utbyggingen hadde skjedd raskere. Menon mener også at Norge undervurderer lønnsomheten ved slike utbygginger, fordi dødsulykker koster samfunnet store summer.

– Dette viser at utbygging av sammenhengende motorveg binder landet sammen gjennom økt fremkommelighet og redusert reisetid – samtidig som trafikksikkerheten blir mye bedre. Det er slik vi tenker rundt vegbygging i fremtiden, skriver samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i en epost. De fire første årene etter årtusenskiftet mistet 16 personer livet på E6 gjennom Østfold. De siste fire årene var tallet to.

Trafikkøkningen har også vært større enn ventet, noe som også bidrar til at nytten av den nye vegen har vært større enn forutsatt.

Rapporten trekker også fram negative sider ved utbyggingen, inkludert konsekvenser for dyrket mark og for miljøet, blant annet på grunn av økte utslipp fra trafikken.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.